Annons
Insändare

Anna Holmqvist, Haväng: Antalet besökare har aldrig varit större

Som boende i Haväng har jag kunnat notera upprördheten över det som felaktigt kallas en stängning av Ravlunda skjutfält.
Haväng • Publicerad 27 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Haväng är en populär plats för tältare fina sommarkvällar och nätter, när när gryningen med soluppgång under morgontimmarna.
Haväng är en populär plats för tältare fina sommarkvällar och nätter, när när gryningen med soluppgång under morgontimmarna.Foto: Peter Hellemarck

Ystads Allehanda har i ett par artiklar skildrat hur människor som brukat besöka fältet plötsligt känt sig utestängda. Det framstår som märkligt i ljuset av att antalet besökare aldrig varit större.

Min släkt har bott i Haväng i generationer, jag själv sedan 1970-talet, och jag har aldrig upplevt en sommar med fler vandrare, cyklister och tältare. Skillnaden i förhållande till tidigare år är att heden – den ömtåliga del av skjutfältet som vetter mot havet – i år varit stängd för motortrafik.

Annons

På senare år har trycket på skjutfältet ökat, i synnerhet från de många husbilister som lockats av löften om kostnadsfri uppställning i strandnära och lättillgänglig natur.

Dessvärre har den frihet som allemansrätten innebär ofta missbrukats, till skada för såväl flora och fauna som de ekonomiska värden fältet representerar för arrendatorerna. Husbilar har tömt sina latrintankar, bilister har trotsat förbudet mot terrängkörning och campare eldningsförbudet, vilket stört både det vilda och det tama djurlivet på heden.

Merparten av skjutfältet är fortfarande tillgängligt med bil – det går exempelvis utmärkt att köra huvudleden mellan Brösarps station och Dammåkra och att parkera och promenera i skogen på de småstigar som alltid stått öppna för allmänheten.

Det är fortfarande tillåtet att vandra, cykla, rida och tälta en natt på heden.

För att komma åt stranden och hedlandskapet ovanför avspärrningen vid Örakarsgården kan man precis som tidigare parkera vid vandrarhemmet. Därifrån behöver man bara gå 200 meter till fots för att ta sig upp på heden eller ned till stranden.

Vägarna som leder in på skjutfältet är långa och slingriga att det är omöjligt för barnfamiljer och personer med rörelseinskränkning att komma ut på fältet.
Vägarna som leder in på skjutfältet är långa och slingriga att det är omöjligt för barnfamiljer och personer med rörelseinskränkning att komma ut på fältet.Foto: Eva Sonesson

Heden är en skatt för alla som uppskattar karg natur och vilda stränder och det ligger i alla Havängsälskares intresse att den behåller sin karaktär och förblir den naturupplevelse den är.

För besökare som verkligen har svårt att ta sig upp på fältet utan bil torde det gå att hitta lösningar i form av dispens, utökad parkering vid vandrarhemmet eller särskilda turer, exempelvis med häst och vagn.

Men om området inte värnas kommer det att förlora just de värden som motortrafikförbudets kritiker nu säger sig ha blivit berövade.

Många av oss som bor i området tycker att militären handlat rätt och är tacksamma över att Fortifikationsverket tycks ha anteciperat riskerna med årets besöksrekord.

Vi vill att så många människor som möjligt – även ur kommande generationer – ska få chans att uppleva Ravlundafältets unika natur och den dragningskraft som området haft på folk och fä i tusentals år.

Annons

Anna Holmqvist

Haväng

Annons
Annons
Annons
Annons