Annons

Nu ändras öppettiderna för baden på nytt

Öppettiderna för friluftsbaden förskjuts i år så de är öppna lite längre. Detta efter kritiken i fjor. Samtidigt ändras reglerna för kioskerna i Lövestad och Fränninge. Den som driver verksamheten får ingen garanterad inkomst.
Sjöbo • Publicerad 23 februari 2018
Badet i Fränninge.
Badet i Fränninge.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Friluftsbaden engagerar folk. Det säger Ulrika Axelsson (C), ordförande i utskottet för kultur, tillväxt och fritid.

På sitt senaste möte i onsdags beslöt de att på nytt ändra öppettiderna för baden.

Annons

– Det kom kritik i fjor mot att vi stängde lite tidigare. Vi har tagit det till oss och nu kommer det att vara öppet en timme längre till klockan 18 varje dag måndag till fredag.

Dessutom blir det kvällsöppet till 20 en dag i veckan. Tisdagar i Fränninge, Onsdagar på Orebadet samt torsdagar i Lövestad.

På helgerna kommer det gå att bada mellan klockan 11 och 17 under högsäsongen.

Det nya beslutet innebär att öppettiderna förskjuts då baden inte kommer att öppna förrän klockan 11. Det är en timme senare än tidigare.

Ulrika Axelsson säger att det också medför att simskolan kommer att få en lite senare starttid.

Någon exakt räkning av antalet besökare vid vissa klockslag har inte gjorts men uppfattningen är att det är fler badande sent på eftermiddagen än den första timmen mellan klockan 10 och 11.

I fjor tog kommunen bort de badbussar som gått till friluftsbaden på landet och det finns inga planer på att de ska komma tillbaka i år heller.

– Badbussarna var en dyr historia, säger Ulrika Axelsson.

Under lång tid har det talats om det stora underhållsbehov som finns på friluftsbaden men det är inga större åtgärder inplanerade inför den kommande säsongen.

Vid mötet i onsdags beslöt utskottet också att ändra förutsättningarna för dem som vill driva kioskverksamheten vid baden i Fränninge och Lövestad.

Annons

Tidigare har de fått lämna in anbud på vad de vill ha betalt för att sköta försäljning och entré.

– Nu provar vi med att de i stället får behålla 70 procent av entréerna.

Ulrika Axelsson säger att det medför minskade kostnader för kommunen.

För den som ska driva verksamheten innebär förändringen att den inte är garanterad en viss summa utan intäkten baseras på antalet besökare. En regnig sommar kan det bli skralt i kassan.

De senaste åren har Wollsjö AIF skött kiosken på Fränningebadet. Ordförande Hans-Erik Åkerblom säger att det varit ett sätt att ge ungdomar chansen till sommarjobb.

Han har inte hört talas om det nya beslutet och säger att föreningen ska diskutera frågan vid ett senare tillfälle.

– Men det är naturligtvis så att den nya simanläggningen kostar stora belopp och då är det här ett sätt att spara. Den enskilde får ta risken i stället för kommunen.

Om nyordningen innebär att ingen vill driva kioskerna säger Ulrika Axelsson att de får ta upp frågan igen.

De resterande 30 procenten av entréerna används för att täcka kostnader för kassaapparat och utrustning för kortbetalning och swish som kommunen står för.

Matz JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons