Annons

Trygghet i fokus i oppositionens budget

När M+L+KD-oppositionen på torsdagen presenterade sin skuggbudget var det med fokus på trygghetsskapande åtgärder.
Ystad • Publicerad 9 augusti 2018
Göran Göransson (KD, Kristina Bendz (M) och Hans Hulthén (L).
Göran Göransson (KD, Kristina Bendz (M) och Hans Hulthén (L).

I de stora dragen är det inga större skillnader mellan S+C-majoritetens och oppositions budgetförslag, de ekonomiska förutsättningarna är desamma, men prioriteringarna skiljer sig något åt.

– Vi vill skapa trygghet, trygghet när man rör sig på stan, men man ska även känna sig trygg med att få en plats i skolan eller inom äldreomsorgen, säger Kristina Bendz (M).

Annons

Åtgärderna för att skapa mer trygghet ska ske till exempel genom ökad kameraövervakning, ordningsvakter på utpekade områden och ett fortsatt samarbete med Köpmannaföreningen vad gäller väktare.

– Vi hör nästan dagligen om skadegörelse, narkotika och bus på stationsområdet. Där vill vi ha kameraövervakning, säger Kristina Bendz.

– Ystad är en hamnstad och med färjetrafiken och tåg från Malmö och Köpenhamn förvärras den här problematiken, säger Göran Göransson (KD).

Oppositionen avsätter också pengar för någon form av strandvärdar eller badvakter vid kommunens stränder.

Det råder politisk enighet kring en extra satsning på höjda löner för skolpersonalen. Oppositionen avsätter likt majoriteten fyra miljoner kronor utöver den generella löneökningen för lärare och annan personal inom skolan. Moderaterna tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna vill dock ge barn- och utbildningsnämnden tre miljoner kronor mer än majoriteten för driften. I skuggbudgeten avsätts tio miljoner kronor för att möta upp befolkningsökningen och det ökade behovet av platser i skolan.

– Satsningen på skolan är viktig. Vi vill också skynda på utbyggnaden av befintliga skolor. Majoriteten har skjutit dessa investeringar på framtiden. Vi lägger in investeringar på 200 miljoner kronor 2020 och 2021, säger Kristina Bendz.

Andra skillnader är att oppositionen motsätter sig besökscentret i Ebbas hus i Kåseberga och följaktligen stryker de fyra miljoner kronor som majoriteten vill avsätta för det huset. Däremot vill de tidigarelägga bygget av ett cykelgarage vid stationen och lägger in en investering på en miljon kronor för det under nästa år.

Totalt vill oppositionen öka fördelningen till nämndernas drift med 41,3 miljoner kronor. Det är något mer än majoriteten som la en budget för en ökning på 37,5 miljoner kronor. Båda budgetarna landar på ett resultat på cirka 11 miljoner kronor i överskott. Oppositionens merkostnad finansieras genom att de vill ta ut mer från de kommunala bolagen. I deras budget får de bidra med 14 miljoner kronor.

Hur ser man att den här budgeten är borgerlig?

– Vi prioriterar kärnverksamheten. Verksamheten är i fokus inte ägandet. En kommun ska inte äga om det inte är nödvändigt, men det är inte i budgeten som ideologin främst kommer fram. Det kommer efter maktövertagandet, säger Hans Hulthén (L).

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons