Annons

Hård debatt om underskott men vassa kritiken uteblev

Debatten blev hård när fullmäktige diskuterade bokslutet för 2018. Kommunalrådet Kristina Bendz (M) valde att likna den gångna mandatperioden vid ett redigt skånskt gille som nu treklövern tvingas städa efter. Men den vassa kritiken uteblev.
Ystad • Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 18 april 2019
Fullmäktige bjöd på en ovanligt hård debatt om bokslutet.
Fullmäktige bjöd på en ovanligt hård debatt om bokslutet.Foto: Thorsten persson

Fjoråret slutade med - 1,3 miljoner kronor. Det är Ystads första minusresultat sedan 2003. I revisionsrapporten som Bo Lönnerblad (M) presenterade revisionsrapporten riktas kritik mot kommunstyrelsen för att ekonomin inte är i balans. Än skarpare är kritiken mot socialnämnden som redovisade ett minus på 32 miljoner kronor.

– Hela förra mandatperioden var ett redigt skånskt gille med fler gäster än man hade räknat med. Sedan var alla så trötta och mätta att de inte orkade städa utan hyrde in ett städbolag, treklövern. Nu är det bara att kavla upp ärmarna, sa Kristina Bendz och fick applåder av treklövern.

Annons

– Det är lätt att raljera. Men var ni inte bjudna på festen? Eller valde ni att inte komma? Så var det nog, för jag har inte sett att ni lagt ett enda konkret förslag under förra mandatperioden, röt Ingrid Ek (S) och påpekade att S+C inte anlitade något städbolag.

– Vi är vana vid att ta hand om vår egen skit.

Kent Mårtensson (S) kände inte igen sig i festbeskrivningen och gav en annan beskrivning av de fyra senaste åren då bland annat befolkningen ökat, byggandet tagit fart, VA på landet byggts ut, en nya skola tar form och fria bussresor för +75 införts.

– Underskottet i socialen är inte acceptabelt, men det är viktigt att komma ihåg att befolkningen är äldre och behöver fler och mer omfattande insatser, sa han och påpekade att det finns 21 miljoner kronor kvar på flyktingkontot.

– Så helt barskrapat är det inte, sa Kent Mårtensson och fick applåder även han.

Gunilla Andersson (M) tyckte hon mötts av arrogans av det tidigare styret och tog upp bowlinghallen, Ebbas hus och hamninvesteringen.

– Det är lätt att leva på lånade pengar. Men vem betalar?, sa hon.

Flera av inläggen från treklövern riktade sin udd mot Roger Jönsson (S), som var ordförande i socialnämnden under förra mandatperioden.

– Du redogjorde länge och väl om allt du gjort i hamnutskottet, men i socialnämnden duckar du, sa Gunilla Andersson.

Roger Jönsson valde att möta kritiken med tystnad.

Annons

Eva Bramsvik Håkansson (C) uppmanade samtliga partier att kroka arm och hjälpas åt i den ekonomiska krisen.

Efter en stundtals hård debatt lades bokslutet till handlingarna och kommunstyrelsen och övriga nämnder beviljades ansvarsfrihet. Paul Svensson (SD) tyckte socialnämnden borde slippa allvarlig kritik, men ville i gengäld spetsa kritiken mot Roger Jönsson.

Frågan fick avgöras med votering, som slutade med att både socialnämnden och Roger Jönsson slapp undan den skarpa kritiken.

Fullmäktige var inte beredd att skjuta till några nya pengar till färdtjänsten, ökade energikostnader eller för att flytta arbetsmarknadsenheten från gymnasienämnden till socialnämnden. Men när det gäller pengarna för det ökade antalet unga i gymnasieskolan beslöt en minoritet att skicka ärendet på återremiss.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons