Martin från Sankt Olof vann konditori-EM med chokladskulptur
Nu är laget klart för nästa års VM: Coupe du Monde de la Pâtisserie, i Lyon i Frankrike i januari 2019.
För Sverige tävlade Jessica Sandberg från Umeå – och så Martin Morand från Österlen. Från hemmet i Sankt Olof driver han företaget Pastry inspiration.
– Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand i ett pressmeddelande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.
Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket tolkades i två glasstårtor med frukt, tio tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet och en choklad- och sockerskulptur.
Glasstårtan ”Midnight sun” var inspirerad av den svenska naturen med smaker från södra Sverige. I den blandades hallonglass, mandarinsorbet och yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg.
Tallriksdesserten hade inspirerats av skogens vilda bär i norr: Åkerbär, hallon och björnbär. De var insvepta i guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie, toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.
Vinnarskulpturen bestod av två halvor, den ena av choklad och den andra av socker. Den föreställde moder natur själv, och var pyntad med svampar, blommor, mossa och skogsfåglar för att få till en mystisk skogsupplevelse.