Annons

Lyckat år för Storkprojektet - Skåne har fått rekordmånga ungar

Ungarna i fyra av Skånes storkhägn har räknats. De är runt 95 stycken vilket betyder rekordår. Aldrig har så många ungar klarat sig under de 100 år som man har räknat.
Skåne • Publicerad 25 juni 2018
Petter Albinsson hämtar ett par storkungar ur boet. När storkungarna känner sig hotade spelar de döda. Nu är ännu en stork ringmärkt.
Petter Albinsson hämtar ett par storkungar ur boet. När storkungarna känner sig hotade spelar de döda. Nu är ännu en stork ringmärkt.Foto: Bosse Nilsson

– Det känns suveränt! För en månad sedan var det jäkligt desperat och jag började fundera på vad man skulle göra så det var i grevens tid att regnet kom, säger Petter Albinsson, projektledare för storkprojektet i Skåne.

Vädret spelar en stor roll för hur många storkungar som lyckas klara sig förklarar Petter Albinsson. Blir det för regnigt så fryser många av ungarna ihjäl vilket är den vanligaste dödsorsaken. Blir det för torrt blir det däremot svårt att få maten att räcka till vilket gör att ungarna svälter.

Annons

I år har vädret stämt hyfsat vilket har gjort att antalet storkungar har slagit storrekord.

– Det var perfekt de två första veckorna i maj då de allra flesta ungarna föds, det var torrt och varmt så inga ungar blev blöta och frös ihjäl. Och sen så kom ju äntligen regnet. Ungarna äter mest daggmask och groddjur och det krävs kilovis av mat för att få ett bo att överleva.

Rekordet kommer efter flera dåliga år och årets 95 flygfärdiga ungar är 40 fler än förra årets 56.

Projekt för att öka våtmarkerna i Skåne är viktiga för storkens överlevnad vilket ständigt förbättras samtidigt som kraftbolagens arbete med att märka ut kraftledningar med vimplar eller gräva ner ledningar också är till stor hjälp.

– Framtiden för storken ser bra ut, säger Petter Albinsson. Det kommer alltid finnas bra och dåliga år och kurvan går inte spikrakt uppåt men ur ett längre perspektiv så ser framtiden ljus ut. Inom några år så kommer vi förhoppningsvis få en storkstam som klarar sig helt själv.

Petter Albinsson har varit projektledare för storkprojektet i fem år och är beroende av det stora antalet volontärer som varje år ställer upp med matning, underhåll och ringmärkning.

– Det är volontärerna som är ryggraden i projektet, ingenting hade fungerat utan dem. Tänk dig själv tolv matningar om dagen på fyra olika platser i Skåne, Det hade jag aldrig hunnit med, säger Petter Albinsson som är tacksam för all hjälp projektet får.

Efter att ringmärkningen är klar är det dags för ungarna att börja klara sig själva. Den kommande uppgiften är att förflytta de hägnuppfödda storkungarna och släppa ut dem i det fria.

– Alla storkar släpps ut tillsammans från hägnet Hemmestorps Mölla. Det måste vara en stor flock för att de ska kunna klara sig när de ger sig iväg. Det är en mäktig upplevelse att se hundratalet storkar ta sin första flygtur och pröva sin vingar.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons