Annons
Insändare

Klatschiga siffror ska tas med en nypa salt

Jag har väl likt Kent Wallin observerat att alla partier – jag vill understryka alla partier alltså även Socialdemokraterna – vill sälja sina förslag med hjälp av klatschiga siffror. Min erfarenhet säger mig att de alltid får tas med en nypa salt.
Ortsdatering • Publicerad 11 maj 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns inget land som samlar in så mycket data som Sverige. Naturligtvis ska insamlingen skötas av den aktuella myndigheten (SCB) på ett säkert och legitimt sätt.

Detta betyder också att när titeln "forskare" används i media ska forskaren vara legitimerad av någon statlig myndighet. Vem som helst ska inte kunna kalla sig forskare för då urholkas uppgifternas säkerhet och risken för fejkade nyheter är uppenbar. Jag tycker att media har ett ansvar att kolla upp forskare som är uppgiftslämnare.

Annons

När det gäller jobbskatteavdragen så är min uppfattning oförändrat positiv. Det är fortfarande så att alla svenska skattebetalare genom dessa avdrag fick tillgång till sina intjänade pengar på ett helt annat sätt än vad som tidigare hade varit möjligt i detta skattetyngda land.

Det står väl också klart, utan användande av statistik, att många legitima löntagare har arbete i de företag som tillhandahåller tjänsterna. Om dessa är 100 000 eller flera är egentligen egalt men det är klart att ju fler de är desto positivare för landets skatteintäkter nu och i framtiden.

Jag vet också att det fortfarande finns mycket "luft" i de vanliga löntagarnas skatteuttag och jag kräver att stat, landsting (regioner) och kommuner ska använda skattemedlen effektivare än idag.

I privata arbetslivet anpassas arbetstagarnas verksamhet och antal automatiskt till rådande omständigheter. I offentlig verksamhet är risken uppenbar att denna anpassning till verkligheten i stället löses med nytillförsel av skattemedel.

Kent drar på slutet av sitt skrivna upp att S-regeringen gjort en "heroisk" insats genom att arbetslösheten står på 6, 3 procent då Sverige beroende av den globala högkonjunktur som för närvarande råder i världen lever med ett blomstrande näringsliv som S- regeringen ska vara tacksam för men i övrigt inte påverkar.

Jag tolkar Kent Wallins sifferexercis som ett försök att smita undan beskyllning för fejkade uppgifter. Men är det inte så: att alla dina siffror som du har hämtat hem som du säger från högerpolitikernas egna artiklar, som du inte tror på men ändå använder - blir de inte fejkade då?

P-H Wetterlöf

Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons