Annons
Kristianstad

Gratis sommarresor till unga – men inte för dem som åker färdtjänst

90 000 skånska ungdomar kommer att få sina sommarlovsbiljetter. Samtidigt står det klart att jämnåriga med funktionshinder inte kommer att kunna resa gratis med färdtjänsten. ”Det är hjärtskärande mot en redan utsatt grupp” säger Christer Akej (M).
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2018 • Uppdaterad 22 maj 2018

Frågan var uppe i kollektivtrafiknämnden under måndagen, där det avgjordes. Egentligen handlar det om två olika ärenden. Efter ett riksdagsbeslut om möjligheter för ungdomar att åka kollektivt gratis under sommaren, har man i kollektivtrafiknämnden nu beslutat att detta ska gälla för hela Skåne. Det innebär att det blir gratis resor från 15 juni till 15 augusti för skånska skolungdomar som efter vårterminen lämnar årskurs 6-9 i grundskolan och första och andra året i gymnasiet. Dessa kommer att få ett personligt kort hem i brevlådan som de kan använda. Det beräknas kosta 45 miljoner kronor, vilket staten ska skjuta till.

Det togs även beslut om att ungdomar som har rätt till färdtjänst ska kunna åka gratis på bussar och tåg samt ha med sig en ledsagare utan extra kostnad.

Funktionshindrade ungdomar som behöver färdtjänst kommer inte att få gratis resor under sommaren. Däremot kan de få åka kollektivtrafiken gratis och då ha med sig en ledsagare utan extra kostnad.
Funktionshindrade ungdomar som behöver färdtjänst kommer inte att få gratis resor under sommaren. Däremot kan de få åka kollektivtrafiken gratis och då ha med sig en ledsagare utan extra kostnad.Foto: Gorm Kallestad
Annons

Däremot blir det inga fria resor för de jämnåriga ungdomar som har färdtjänst och måste åka färdtjänst under sommaren. Det har tidigare uppmärksammats av tidningen, och väckt debatt.

Den borgerliga alliansen hade ett förslag om att man skulle skriva till regeringen och begära att bidraget utökades så att det även omfattar färdtjänst för ungdomar. Det röstades ner av S-MP med siffrorna 6-5. Borgarna och SD var för.

– Man ställer en redan svag grupp utanför. Det är en grupp som inte kan åka självständigt. Det är hjärtskärande, säger Christer Akej (M), ledamot i nämnden.

– Det är en grupp som är värda all omtanke. Nu vet jag inte om det går att driva frågan på fler sätt. Kortet ska ju börja gälla den 15 juni. Jag tycker det här är att svika den gruppen, säger han.

Stefan Svalö (S), ordförande för nämnden, säger att det är väl fräckt av borgarna att skära breda remmar av andras läder:

– Borgarna hade i sina budgetar i Stockholm avslag på hela det här upplägget. Då är det häftigt att de nu begär att vi ska skriva och begära att bidraget utökas.

Men om beslutet nu finns, ska man inte göra det bästa av det?

– Jo, men de har inga pengar alls till detta. De har fattat sitt beslut, och det är konstigt att de som sagt nej till detta i Stockholm ska ha företrädare som säger mer pengar till det lokalt. Vi har nu röstat för att genomföra det beslut som riksdagen har tagit, säger Svalö.

Kan du förstå att funktionshindrade som inte kan åka kollektivt känner sig diskriminerade?

– (Tystnad.) Det här är en väldigt svår fråga. Jag kan förstå att de känner sig diskriminerade, de har rätt att föra fram den kritiken, men inte alliansen som tar billiga poäng på detta.

Annons

– Det här är ganska komplicerat. Om vi i nämnden fattat beslut att Skånes ungdomar ska åka gratis med färdtjänsten hade vi begått ett övergrepp. Vi äger frågan för de 23 kommuner där vi har färdtjänsten, men de andra kommunerna som själva är huvudmän för färdtjänsten, dessa kan inte vi bestämma över, säger Stefan Svalö.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons