Annons
Insändare

Insändare: En hamnfrågan för komplex för oss i lilla Ystad?

Det har verkligheten gått troll i hamnfrågan. Är det möjligen så att frågan är för stor och komplex för oss politiker i lilla Ystads kommun?
Ystad • Publicerad 3 december 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hamnen i Ystad.
Hamnen i Ystad.Foto: Sprisse Nilsson

En hamn av riksintresse och ett Ystad som ”regional kärna” borde egentligen fått mycket mer uppbackning på regions och nationell nivå för att kunna axla de stora framtida utmaningarna exempelvis vad gäller hamninvesteringar samt trafikfrågor.

Flertalet invånare upplever säkert en levande hamn som något positivt och värdefullt för kommunen.

Annons

Jag har full förståelse för att man inte riktigt kan acceptera att vi i treklövern (M, L, KD) med vårt ställningstagande i hamnfrågan skulle kunna ha bidragit till att ett miljöbidrag på nästintill 250 miljoner frusit inne.

Nu hör det till saken att det gamla styret har haft möjlighet att genomdriva beslutet utan stöd av treklövern mycket tidigare än i nuläget.

Om man nu trodde på projektet – varför vågade man då inte genomdriva investeringsbeslutet. Var det möjligen beröringsskräck för SD eftersom det fanns en majoritet i detta parti för ett ja i frågan.

Debatten i politikerleden, media och även bland medborgarna har också fokuserat på detta bidrag, som i sig är mycket värdefullt för Ystad och inte på något sätt ska förringas. Tyvärr har helheten i hamn och hamnstadsfrågan kommit i skymundan.

Inte heller har kommunens lånebild eller framtida investeringsbehov fått en rättvis belysning. Ovanstående utmaning i form av hamninvesteringen skulle kunna ha processats mycket tidigare, vilket jag har framfört i en tidigare insändare.

En transparens i frågan hade bidragit till mindre överraskningar, ökad tillit och i slutändan en bättre beslutsprocess. Alternativa finansieringsmöjligheter hade exempelvis också kunnat utretts.

Tyvärr har personliga motsättningar och prestige bidragit till att denna fråga i likhet med flera andra behandlats på ett styvmoderligt och förödande sätt.

Att sakpolitiska frågor minskar i betydelse till förmån för personrelaterade känslomässiga överväganden känner vi igen från det nationella planet.

Sverige och dess kommuner har verkligen inte råd med kortsynta och taktiska motsättningar, kränkningar och fula påhopp. De politiker som låter känslan gå före sunt förnuft borde nog överväga om de är på rätt plats.

Konsekvensen av dåliga relationer mellan kommunpolitiker i Ystad kan leda till ogenomtänkta beslut. Hamninvesteringen är tyvärr ett sådant exempel.

Annons

Dålig personkemi mellan politiker skapar dessutom generellt ett dåligt socialt samtalsklimat mellan oss förtroendevalda och inte att förglömma även hos våra anställda.

Vi politiker med det yttersta arbetsgivaransvaret borde verkligen kunna vara bättre förebilder än vad vi lever upp till idag.

Göran Göransson

Mohammad Omran

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons