Annons
Insändare

Skurupsmoderater följer inte moderpartiets miljöriktlinjer

Den som följer miljöpolitiken i Sverige på riksnivå har inga höga förväntningar på Moderaternas miljöpolitik: Naturskyddsföreningen rankade partiet som näst sämsta parti i miljöfrågor inför valet.
Skurup • Publicerad 8 februari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Men frågan är om inte Moderaterna i Skurup till och med är sämre än på riksplanet? Om man läser om den nationella miljöpolitiken på Moderaternas hemsida kan man börja undra.

På senaste kommunfullmäktigemötet röstade Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna för att avstå ifrån att implementera Agenda 2030 (FN:s globala miljömål) i Skurups kommun, med hänvisning till att detta skulle vara "plakatpolitik".

Annons

Moderaterna nationellt skriver att "vi måste vara medvetna om att miljöproblem – och allra tydligast klimatutsläppen – inte bryr sig om nationsgränser utan flyttar sig långt bortom de platser där föroreningen skett.

I miljö- och klimatfrågor måste därför överenskommelser inom EU, eller ännu hellre internationellt, alltid eftersträvas".

Maria Malmer Stenergard, talesperson för Moderaterna på riksnivå i miljö- och jordbruksfrågor, säger själv att “det internationella arbetet är prioriterat för Moderaterna. I det arbetet ingår arbete inom ramen för Agenda 2030, som jag vet att många moderatledda kommuner jobbar mycket med”.

Men Moderaterna i Skurup vill inte implementera den miljööverenskommelse som FN beslutat om. Istället säger de att ”internationella överenskommelser kan säkert vara relevanta på riksplanet, men på kommunal nivå är det inte lämpligt att använda sig av samma överenskommelser då de blir just plakatpolitik”.

Det är uppenbarligen en uppfattning som varken delas av “många moderatledda kommuner” eller av Moderaterna på riksnivå.

Vi menar istället att internationella överenskommelser inte har en chans att realiseras om de inte också implementeras på lokal nivå. Det är här som många av besluten som påverkar utsläppen faktiskt tas.

Att Skurupsmoderaternas miljöpolitik lämnar mycket övrigt att önska är knappast förvånande. Men att den knappt ens verkar vara förenlig med de linjer som Moderaterna säger sig driva nationellt är mera anmärkningsvärt.

Exemplen kan göras fler, (läs en längre version av denna text på Vänstern i Skurups facebooksida).

Stenergard skriver visserligen att i Moderaternas politik “ges kommunerna ett stort ansvar att själva avgöra vad de vill prioritera”.

Men om M i Skurup nu står så långt ifrån sitt eget moderparti i miljöfrågorna, kanske de borde överväga att istället bilda ett nytt parti? Det har uppenbarligen fungerat bra för en del tidigare företrädare för partiet.

Annons

Pär Moberg

Vänsterpartiet Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons