Annons

Vildsvinsbök i vårens vitsippsskog

Vid favoritpromenaden i Listarumsåsens naturreservat upptäckte en YA-läsare att stora ytor vänts upp och ner av vildsvin. På länsstyrelsen uppger man att vildsvin är ett problem i många naturreservat – men att böket i mindre doser inte alltid är en nackdel.
Smedstorp • Publicerad 4 februari 2019 • Uppdaterad 11 februari 2019
Under det lätta snötäcket ser det ut som någon använt jordfräs, där vildsvinen bökat i Listarumsåsens naturreservat.
Under det lätta snötäcket ser det ut som någon använt jordfräs, där vildsvinen bökat i Listarumsåsens naturreservat.Foto: Mark Hanlon

Vildsvin bökar upp marken inte bara på åkrar och i villaträdgårdar utan också i naturreservat. Det blev en YA-läsare nyligen varse när hon gick en av sina favoritpromenader i den västra delen av Listarumsåsens naturreservat, norr om Smedstorp.

På en sträcka längs stigen inne i skogen, där det under våren brukar vara helt vitt av vitsippor, har jorden vänts upp och ner av bökande vildsvin på jakt efter rötter och kryp.

Annons

På länsstyrelsen i Skåne, som håller i tillsyn och skötsel av naturreservat, uppger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare med ansvar för 30-35 naturreservat i sydöstra Skåne, att vildsvin är ett återkommande problem.

– Det är ett stort problem på många håll, även om det varierar mellan olika platser.

Listarumsåsens naturreservat består av två delar. Den västra är den större delen, och det vackra skogs- och beteslandskapet nås via vägen mot Marietorp, precis norr om Smedstorps kyrka.
Listarumsåsens naturreservat består av två delar. Den västra är den större delen, och det vackra skogs- och beteslandskapet nås via vägen mot Marietorp, precis norr om Smedstorps kyrka.Foto: Mark Hanlon

I lagom mängd och på rätt ställen behöver bökandet inte alls alltid vara till nackdel – men om det händer hela tiden kan naturvärden förstöras, uppger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Störst skada ställer ”grisarna” till i betade ängsmarker – där det är just floran och faunan i den betade grässvålen som är det skyddsvärda, säger han.

I skogsmark är bökandet, inom rimliga gränser, tvärtom till nytta för den biologiska mångfalden genom att underlätta föryngringen av växter – en del arter är beroende av att marken rörs om för trivas.

– Betad mark kan också hämta sig, men i de fall när jorden hela tiden bökas upp igen och växterna aldrig får återhämta sig, så förs syre ner i jorden och det blir en gödningseffekt. Då gynnas ruderatväxter som maskrosor och skräppor istället för det man ville skydda, säger Magnus Jönsson – som kommer att titta till Listarumsåsen framöver.

Just vitsippor som YA-läsaren bekymrade sig för är de en av de tåligare växterna när det gäller vildsvins bökande, enligt Magnus Jönsson.

– De har sådana rötter att de kan återhämta sig rätt bra, så de försvinner knappast, säger han.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons