Annons

Olof nekades korttidsboende – nu ockuperar han sjukhuset

Olof Eliasson bröt foten när han var på hundpromenad. Operationen gick bra men hans tillstånd gör det omöjligt att efter utskrivning återvända till bostaden i Komstad.
72-åringen vill ha plats på ett korttidsboende tills han är bra nog för hemfärd, men kommunen har nekat honom det.
Så nu ockuperar Olof Eliasson sjukhuset.
Ystad • Publicerad 5 februari 2019 • Uppdaterad 11 februari 2019
Olof Eliasson på ortopediska avdelningen.
Olof Eliasson på ortopediska avdelningen.Foto: Mark Hanlon

Olof Eliasson, gammal landstingsdirektör för Kristianstads län och revisionsdirektör för Region Skåne, suckar när han berättar sin historia på ortopeden i Ystad. Hans fot är i ett paket och han förflyttar sig med rullstol.

– Jag var ute och gick med hunden på kvällen söndagen den 27 januari. I en sluttning vek sig plötsligt foten, jag trodde att jag vrickat den men när jag försökte stödja mig på den höll jag på att svimma, berättar Olof Eliasson.

Annons

Han kröp cirka 50 meter hem till bostaden i Komstad utanför Gärsnäs och somnade fullständigt utmattad på en soffa. På måndagsmorgonen ringdes ambulans och han transporterades till lasarettet i Ystad. Ett komplicerat benbrott konstaterades och han opererades när den stora svullnaden lagt sig något.

– Operationen gjordes med framgång, både kirurg och annan personal har skött sig perfekt. Det är inte där problemet ligger, säger Olof Eliasson.

Ortopediska avdelningen har gjort vad den kan i nuläget och skriver ut Olof. Han har önskat av Simrishamns kommun att få bo ett par veckor på korttidsboende, tills dess att hans fot klarar av vistelse i huset i Komstad, byggt 1850 med en handfull olika nivåskillnader.

Olof Eliasson vägrar att lämna sjukhuset om han inte beviljas korttidsboende.
Olof Eliasson vägrar att lämna sjukhuset om han inte beviljas korttidsboende.Foto: Mark Hanlon

På måndagen fick Olof Eliasson ett skriftligt besked på att kommunen nekar honom korttidsboende. Han ska hem till Komstad och få den hjälp han behöver där.

– De tar det här beslutet utan att ens prata med mig, utan att ens ha sett hur huset i Komstad ser ut. Som foten är nu är det omöjligt för mig att vara i mitt hus. Min kille, som är läkare, har uttryckligen förbjudit mig från att åka hem. Så nu lämnar jag inte sjukhuset, säger Olof Eliasson.

– Med mindre än att polisen hämtar mig, tillägger han.

Mitt under intervjun med YA på tisdagen ringer ett vårdplaneringsteam från kommunen. De är nu villiga att diskutera Olofs situation, Komstadshusets beskaffenhet och omfattningen på Olofs skada. Det skriftliga beslutet är taget och journalfört, men kanske är kommunen villig att ändra på beslutet?

Per Persson är avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen i Simrishamns kommun.

– Jag kan inte kommentera specifika fall, men har det gått till så som det berättas för mig så är det fel. I normalförfarandet så kontaktas patienten, antingen via telefon eller personligt möte, innan det skriftliga beslutet tas, säger Per Persson.

Olof Eliasson har med sin bakgrund som landstingsdirektör och revisionsdirektör klart för sig var problemet ligger. Han menar att det handlar om den splittrade ansvarsfördelningen mellan sjukhus, kommun och primärvård.

Annons

– Det är ett systemfel. Alla har sitt ansvarsområde och ser bara om sitt hus. Det handlar om vattentäta skott däremellan. Det vore bättre om alla hade samma finansiär.

Tills vidare bor han kvar på sjukhuset och vaktar om två intressen.

– Det är dels den lilla människans kamp mot ett felande system, men det handlar också om att spara pengar åt skattebetalarna. Jag har räknat ut att jag hittills kostat 100 000 kronor, sedan jag blev inskriven på sjukhuset. Skickas jag hem till Komstad riskerar hela investeringen i min fot att gå om intet, och så blir det en reoperation, vilket är ännu dyrare.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons