Annons
Insändare

Bengt Nilsson (L): Sex felaktigheter i Lars Toftemars inlägg

Vi ska vara glada åt yttrandefriheten som även gör det möjligt för Lars Toftemar att sprida personangrepp och ”fake news” på insändarsidan ””Med liten skattehöjning hade stålbadet kunnat undvikas”. Vissa korrigeringar bör dock göras:
Ystad • Publicerad 17 december 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Gamla rådhuset hölls debatten om budgeten.
I Gamla rådhuset hölls debatten om budgeten.Foto: Thorsten persson

1. S-förslaget till skattehöjning var 65 öre/skattekrona, inte 55.

2.Höjd kommunalskatt drabbar låginkomsttagare och pensionärer hårdare eftersom den inte är progressiv. Taxor och avgifter inom äldrevården är enligt lag reglerade genom bestämmelser om maxtaxa, vilket gör att nya eller ökade taxor inte drabbar de med små pensioner.

Annons

3.Underskotten 2019 uppstår inom den budget som S, C och Mp röstade igenom med hjälp av SD i november 2018. Budgeten var underfinansierad för skolan och socialtjänsten, vilket bland annat S mycket väl visste.

4. Samma budget innehöll också upplåning till hamnutbyggnaden med närmare 1 miljard, ett beslut som oppositionen ville skjuta på, för att undersöka andra finansieringsmöjligheter. Denna upplåning har gjort Ystad till den förmodligen mest skuldtyngda kommunen i landet mätt i kr/invånare. Detta har fått kreditgivaren, Kommuninvest, att dra i nödbromsen och förklarat att Ystad ligger nära gränsen för lånestopp. Därför måste kommunen fundera över att sälja tillgångar och fastigheter för att få kapital till nya investeringar i bostäder, skolor och vårdboenden.

5. Inkomster från fastighetsförsäljningar ryms inom kapitalbudgeten/investeringsbudgeten och kan inte täcka kostnader i löpande driftsbudget. Man kan heller inte låna till driftskostnader enligt kommunallagen.

6. 2018 var valår. Inför 2019 ville S och partners inte höja skatten för att täcka underskott inom skola vård och omsorg, som alla någorlunda insatta visste skulle uppstå. Man behöver inte ha doktorerat i statsvetenskap för att förstå det valtaktiska rävspelet med att ”mörka” de framtida ekonomiska problemen, för att sedan i opposition kräva skattehöjningar och anklaga treklövern för de uppkomna svårigheterna. De föreslagna skattehöjningarna syftar inte bara till att täcka underskotten utan också till att sjösätta helt nya verksamheter. Det är lätt att vara i opposition och lova allt till alla och helst gratis. Det är denna typ av ansvarsbefriad politik som t ex skapade krisen i Grekland och som drev Argentina och liknande länder till statsbankrutt.

Det är mycket möjligt att Ystads kommun tack vare en slarvig ekonomisk politik förd av den förra majoriteten, S, C och Mp med stöd av V, måste höja skatten på sikt. Dock framstår det som ansvarslöst att göra detta innan man undersökt vilka effektiviseringar, besparingar och andra inkomstökningar som är möjliga och rimliga att genomföra. Det förefaller därför högst naturligt att S och övrig opposition, om man vill bedriva en seriös kommunalpolitik, tar sin del av ansvaret för att hjälpa till att bringa reda i de svårigheter man själv bidragit till att skapa.

För Liberalerna i Ystad

Bengt Nilsson (L)

Annons
Annons
Annons
Annons