Abbekås

En fest för kärleken till Abbekås

Abbekås Artikeln publicerades

”Jag älskar Abbekås” – en mening som arrangörerna till byns nya hamnfest kan skriva under på. Om en månad ställer de till med kalas i dagarna tre.

Lotta Mellberg och Björn Holm driver Abbekås hamnkrog och älskar sin hemort. De älskar den så mycket att de tillsammans med kompisen Ivar Sjögren tagit initiativ till en första hamnfest för att få samhället att blomstra.

– Vi har inspirerats av traditionella danska hamnfester. De är avslappnade, folk hygger sig, äter och dricker gott och bjuder på bra kultur. Nu vill vi dra igång något mysigt för att lyfta fram sydkusten, säger Ivar Sjögren.

Den 1 juli smäller det. Då går startskottet för premiärfesten – en tillställning som kan klassas som en ”trivsam familjefest”. Och arrangörerna hoppas på att de drar igång en tradition genom att hålla det så öppet som möjligt.

Lokala musiker

– Vi kommer inte att spärra av hamnen, den ska vara tillgänglig för alla. Men vi tar ut en liten stödavgift som vi blir oerhört glada om folk betalar, säger Ivar Sjögren.

Det blir både barnteater och lokal musikunderhållning i form av bland annat Anna Hertzman, Abbekås Song Group, Dick Örnå och Pips Blue Six. Och så hoppas anordnarna på att lokala hantverkare ska komma förbi och sälja sina produkter.

– Vi vill skapa ett nätverk med alla som har ambitionen att skapa ett levande Abbekås, säger Ivar Sjögren.

För att undvika att störa lokalbefolkningen har man satt en avslutningstid vid 23-snåret varje kväll.

”Kamikaze-projekt”

– Det blir inte ett dugg pretentiöst utan bara så mysigt som man aldrig hinner ha det. Alla ska vara välkomna – gammal som ung, fyller Lotta Mellberg i.

Det var någon gång i vintras som idén väcktes om att dra igång en fest. Något som skulle få folk att gå man ur huse. Och ett halvår senare sitter trion med 80 000 kronor i startkapital från Skurups kommun och Leader och blickar nervöst framåt.

– Jag älskar Abbekås och kände att det måste hända något. Nu fattas det bara 30 000 kronor till festen. Det är rena kamikaze-projektet, säger Lotta Mellberg med ett leende.