Fisk, karré och spagetti med köttfärssås står på lägermenyn
Regionlägret är ett samarbete mellan Nordvästra Skånes Scoutdistrikt, NSF Skåne, Snapphane Scoutdistrikt och Södra Skånes Scoutdistrikt. Runt 2500 deltagare i åldrarna 8-19 år kommer under lägerveckan att ägna sig åt ett antal scoutaktiviteter.
Detta sommarläger är dock en aning annorlunda än tidigare år. Och det på grund av den enorma torka som råder i skog och mark.
Ett scoutläger utan lägereld hör väl inte till vanligheterna, men under dessa väderomständigheter har lägerledningen tagit fram en alternativ plan för att erbjuda deltagarna fullvärdig kost. Med hjälp av köket tas det fram drygt 2500 portioner varm mat dagligen. Hälften av deltagarna får varm lunch och hälften får varm middag. Pastasallad och andra kalla rätter blir andra målet.
Göran Larsson är informationsansvarig för Scoutlägret som går under namnet Bazaar 2018. Temat baserar sig på världens marknader och lägerdeltagarna har olika uppgifter och världsdelar som de ska arbeta utifrån. Dessutom finns det klättervägg, kanotpaddling, bad med mera som deltagarna också kan ägna sig åt.
På onsdag är det en stor temadag där alla kårer tar fram en egen aktivitet på en stor marknadsplats och som alla sedan får prova på.
I köket arbetar kökschef Dalle Berglund, och dagens är stekt fisk med kokta potatis och remouladsås, och med en kökstemperatur på uppemot 45 grader är det varmt nog för dem som arbetar här.
– Det är en rolig utmaning med att planera detta. Vi började i onsdags att planera och inget är omöjligt, det tar bara lite längre tid, skojar han.
Helstekt fläskkarré, korv Stroganoff, spagetti och köttfärssås står också på menyn, berättar han vidare.
Ingen kiosk men det finns ett antal kafétält för olika åldrar, och där finns kakor, chokladbollar och annat gott att äta och dricka.
– Vi säljer inget godis, men har inget förbud mot det, slår Göran Larsson fast.
På lägis sitter ledare och på plats finns barn vars föräldrar arbetar som funktionärer. Här pysslas det och blir det för varmt finns en balja med plastbollar att svalka sig i, berättar Ämma Ericsson med ett skratt.
Det bakas för fullt i fältbageriet. 5000 hamburgerbröd igår, och 1200 limpor, berättar ansvarige Johan Ranvert. De är fem stycken som knådar och bakar. 10 ton mjöl och ett halv ton jäst räknar de med att gå åt under veckan..
Alla som vi möter har nått på gång, och det skrattas och pratas, och det ser alldeles härligt ut att leva så i en vecka ute i Sjöröd.