Annons

15-åring döms för våldtäkt mot barn

Sydöstra Skåne • Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 7 maj 2020
Domarklubba och lagbok.
Domarklubba och lagbok.Foto: HENRIK MONTGOMERY

En 15-årige pojke döms av Ystads tingsrätt för våldtäkt mot en 11-årig flicka. Han döms till ungdomsvård med ungdomskontrakt.

15-åringen stod åtalad för våldtäkt av den 11-åriga flickan i slutet av augusti i år. Våldtäkten skedde i familjehemmet på ort i sydöstra Skåne där flickan var familjehemsplacerad. Flickan fördes med ambulans till sjukhuset i Lund där bland annat sperma­prover säkrades.

Annons

Flickan har varit placerad i två olika familjehem. Enligt flickans mamma var tillsynen i det senaste familjehemmet i sydöstra Skåne inte tillräcklig med tanke på de diagnoser som flickan har. Flickan var ofta lämnad ensam hemma med den 15-årige pojken. När våldtäkten skedde var familjehemsmamman borta över dagen och hade lämnat över passningen till två spansktalande bekanta.

11-åringen har flyttat tillbaka till sin hemort, men ska enligt mamman snart flyttas igen och då till ett LSS-boende på en annan ort.

På grund av pojkens låga ålder döms han till ungdomsvård med ungdomskontrakt. Ungdomskontraktet innebär samtal med 15-åringen för att på så sätt förebygga liknande övergrepp i framtiden. 15-åringen har erkänt gärningen.

Åklagaren yrkade också på ungdomsvård, men med tillägget att 15-åringen även skulle dömas till ungdomstjänst och/eller böter. Försvaret instämde med domen.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons