Annons

1500-talshus renoveras med varsam hand: ”Inget vanligt jobb”

Arbetet med att renovera Latinskolan, tegelbyggnaden intill Mariakyrkan, fortskrider enligt planerna. Men att renovera ett kulturhus med anor från 1500-talet är inte helt och hållet en picknick.
– Det är inget vanligt jobb. Man får förhålla sig till det gamla, säger Christer Nilsson, på byggföretaget Thage.
Ystad • Publicerad 7 november 2018
Exteriören på Latinskolan kommer att bevaras som den är. På taket ligger två olika sorters takpannor, men det är ingenting att göra något åt.
Exteriören på Latinskolan kommer att bevaras som den är. På taket ligger två olika sorters takpannor, men det är ingenting att göra något åt.Foto: Peter Lindgren

Ystads pastorat äger Latinskolan och gör om den från kontorslokaler till en träffpunkt för Ystad Sövestadsbygdens församling. Ytskiktet är utrivet, de gamla tegelväggarna blottade. Just i dag är det bråda tider på första våningen i Latinskolan.

Förberedelser inför flytspackling av golvet på första våningen av Latinskolan.
Förberedelser inför flytspackling av golvet på första våningen av Latinskolan.Foto: Peter Lindgren

– Vi ska alldeles strax flytspackla golvet, så det är lite hektiskt, säger arbetsledare Jerry Larsson och instruerar sina kollegor.

Jerry Larsson är arbetsledare på byggföretaget Thage.
Jerry Larsson är arbetsledare på byggföretaget Thage.Foto: Peter Lindgren
Annons

På utsidan av Latinskolan står Christer Nilsson hukad.

– Jag putsar till grunden, säger han.

Christer Nilsson menar att det finns klara skillnader på att arbeta med ett nytt hus, jämfört med att arbeta med den här typen av äldre byggnad.

– Ja, det är inget vanligt jobb. Man får förhålla sig till det gamla. Förr använde man mer kalkbruk och då är det det man får använda här. Man ser att den här byggnaden har reparerats en del med modernare cementbruk genom åren, säger Christer Nilsson.

Christer Nilsson putsar till grunden på Latinskolan.
Christer Nilsson putsar till grunden på Latinskolan.Foto: Peter Lindgren

Det finns också andra hänsyn att ta då det handlar om en byggnad av den här aktningsvärda åldern.

– I projektet finns en byggnadsantikvarie som följer att arbetet stämmer med tillståndet från länsstyrelsen. Vi beslöt oss ju för att riva ut ytskiktet och se vad vi kunde hitta, säger Anders Andersson, kyrkogårds- och fastighetschef på Ystads pastorat.

Vad har ni hittat?

– Invändigt har vi hittat nån gammal väggmålning, men den har inte riktigt gått att tyda. Sen är det lite oklart hur våningsplanen såg ut förr i tiden. Så blir det gärna när vissa delar av byggnaden är från 1530-talet, säger Anders Andersson, som menar att byggnaden kommer att ha i stort sett samma utseende när renoveringen är färdig.

– Det som kommer att skilja sig är att vi har arbetat med tillgänglighetsanpassade åtgärder med ny entré och en hiss.­ Kontorslokalerna hade mycket av sent 70-tal över sig. Nu får vi tillbaka en del av tegelväggarna och ett lite mer rustikt utseende.

Annons

På första våningen kommer det att bli en träffpunkt för möten, föredrag och liknande. På andra våningen blir det samtalsrum för präster och diakoner och på vindsvåningen ett mindre rum för gruppmöten. Utvändigt kommer byggnaden inte att förändras utseendemässigt.

Prognosen är att arbetet med Latinskolan ska vara färdigt vecka 8 2019.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons