Johnny, vad gör du?

Sport Artikeln publicerades

Hur hårt får man fira ett EM-guld? Den frågan har lett till både anklagelser och polisanmälningar. I skottgluggen står kraftkarlen från Gärsnäs Johnny Wahlqvist som av förbundsbasen Tony Ekblad anklagas för att ha alkoholproblem.

De var klubbkompisar i Ystad Kraftsportsklubb för tio år sedan.

I dag har Johnny Wahlqvist och Tony Ekblad hamnat ordentligt i luven på varandra.

Tony är ordförande i sydsvenska styrkelyftsförbundet. I en artikel på internet har han riktat grova anklagelser mot Johnny Wahlqvists beteende under EM i Brantislava i somras. Johnny har svarat genom att polisanmäla Ekblad för förtal. Tony Ekblad var själv inte på plats under EM-tävlingarna. Men han har fått berättat för sig att Johnny Wahlqvist skulle ha övernattat i hotellbaren ända till frukosten och varit berusad till den grad att han inte inte kunnat ta hand om sig själv eller sina saker. Enligt Ekblad finns det tre andra svenska lyftare som kan vidimera Johnny Wahlqvists dåliga beteende.

Det Ekblad vänder sig mot är att Wahlqvist inte bara representerade sig själv utan även sitt land och sin sport. Han riktar även kritik mot svenska styrkslyftförbundet för att inte ha bättre ordning på att medlemmarna följer den alkohol- och drogpolicy som Riksidrottsförbundet tagit fram och som alla förbund är skyldiga att följa. - Jag påstår inte att Wahlqvist är alkoholist, däremot att han har alkoholproblem. Det är viktigt att förbundet griper in och sätter ljuset problematiken kring Wahlqvist. Jag vill inte se en kollega falla igenom.

Johnny Wahlqvist medger att han firade sitt EM-guld, men tycker inte att det gick överstyr. Utspelet från Tony Ekblad ser han som ren avundsjuka från en konkurrent som själv inte nått samma klass i sin karriär.

- För det första var Tony Ekblad inte på plats själv utan går bara på andrahansuppgifter. För det andra så ber jag varken honom eller någon annan om lov om jag får ta ett glas när jag sätter mig till bordet som EuropamästareBlev det för mycket alkohol efter EM-segern?

- Då är frågan vad man tycker är mycket? När jag dricker en liter vin till en trerätters så känner jag inte av någonting. Tänk på att jag väger 170 kilo. En karaff vin är mycket för de flesta, men inte för mig.

- Jag har rest runt på mästerskap under tio års tid. Arrangörerna känner mig och uppskattar mig. Jag bjuder på mig själv och blir själv ofta bjuden på mat och dryck. Men att jag skulle vara alkoholiserad är rent nonsens. Jag är elitidrottsman och tränar därefter. Inför en tävling rör jag ingen alkohol på två månader. Om jag sedan tar några glas på banketten är det inte Tony Ekblads problem. Wahqvist har genom sitt juridiska ombud Magnus Rehn i Lund lämnat in en polisanmälan mot Tony Ekblad för förtal. Ekblad har kontrat med att polisanmäla Wahqvist för kränkning eftersom han blivit kallad pajas.

- Det var det bästa ord jag kunde komma på, säger Wahlqvist.