Våldsam brand härjade i centrala Sjöbo

Sjöbo Artikeln publicerades

(Uppdaterad 14.08) En häftig brand utbröt klockan halv sex på tisdagskvällen i en av Lantmännens gamla byggnader på Silogatan. Lågorna slog snabbt upp genom taket och syntes över stora delar av Sjöbo. Vid lunchtid på onsdagen var brandorsaken fortfarande okänd. Under eftermiddagen ska polisens tekniker undersöka platsen. - När vi inte vet vad det är misstänker vi det som mordbrand, säger Göran Schön, kriminalkommisarie vid Ystadspolisen som har hand om utredningen.

- När vi kom till platsen var byggnaden redan övertänd, berättade räddningsledaren Mats Svensson från Sydöstra Skånes räddningsförbund.

Branden fick ett våldsamt förlopp och den kraftiga vinden förde med sig gnistor som regnade över området, ända till Södergatan. Lågorna, röken och smällandet från branden fick många Sjöbobor att stanna till.

- Det första vi fick göra på platsen var att spärra av och hålla undan människor, säger Mats Svensson.

Tegelväggarna höll på att ge vika och kunde utgöra en fara för förbipasserande. Ingen människa skadades dock när väggen mot Silogatan gav med sig - men tre parkerade bilar blev totalt förstörda och ytterligare ett par skadades av de rasande tegelstenarna.

Det förråd där branden startat förvandlades snabbt till en ruin, och eldslågorna började i stället angripa det intilliggande förrådet i samma huskropp.

Nästa hus, det största av de gamla Lantmännenbyggnaderna, var en tid också hotat. Företagare och privatpersoner arbetade därför intensivt med att rädda det som förvarades där. Tidningsbärarnas bilar kunde köras ut och Lassessons elektriska räddade kablar och annan utrustning.

- Jag kom förbi med lastbilen, och såg att det brann. Så jag stannade och hjälpte till, det var mycket grejer som skulle ut från förrådet, sa Sjöbobon Bengt Graje, som tillsammans med Ingvar Larsson rullade ut stora kabelrullar.

Silogatan stängdes av helt, och både bussar och bilar stoppades från att köra in. Gatan fylldes i stället av räddningsfordon, brandmän, poliser och bärgare som räddade personbilar. Folkmassan fick hålla sig på behörigt avstånd, på andra sidan busstationens parkering.

Ett trettiotal brandmän från Sjöbo, Lövestad, Vollsjö, Tomelilla, Ystad och Äsperöd hjälptes åt att bekämpa elden.

- Det handlar om att begränsa branden och försöka rädda det stora förrådet, sa räddningsledaren vid sextiden.

En dryg halvtimme senare visade det sig att det lyckats.

- Spridningsrisken är undanröjd, sa Måns Krook klockan kvart i sju.

- Nu begränsar vi elden och slår ner rökutvecklingen över Sjöbo.

Vid halv åttatiden kunde flertalet brandbilar dra sig tillbaka och endast eftersläckningen återstod.

Ingen människa skadades vid branden och inga boningshus var hotade. Vad som orsakade eldsvådan ville ingen uttala sig om under tisdagen. Förråden har tidigare brandhärjats i mindre omfattning, och polisen har då misstänkt att bränderna varit anlagda.

Lantmännens gamla byggnader har länge enbart använts som förråd. Kommunen, som äger fastigheterna, har beslutat att de ska rivas inom kort.