Bandidosgruppering representerad i Sjöbo

Skåne Artikeln publicerades

Medlemmar i det kriminella mc-gänget Solidos – supporterklubb till Bandidos – kan vara på väg att etablera sig i sydöstra Skåne. En handfull av medlemmarna är redan bosatta i Sjöbo kommun.

- Vad vi vet ännu så länge har de inget fäste i södra Skåne och bedriver ingen organiserad verksamhet i vårt område. Åtminstone inte ännu, säger Dan Bengtsson, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst i södra Skåne.

Enligt polisen handlar det om en handfull manspersoner i åldrarna 18 till 28 med bostadsadresser norr om Sjöbo. Personerna har varit synliga iförda i Solidosvästar på fester i Mellansverige. Något som pekar i riktning mot att deras etablering som supporterklubb sanktioneras av Bandidos ledning i Sverige. Solidos är en underklubb till Bandidos och har tidigare i huvudsak förekommit i Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Solidos återfinns på många håll runt om i världen och är ofta hårt knutna till Bandidos. Polisens underrättelser pekar nu i riktning mot att Solidos är på väg att ta över den roll som X-team tidigare haft som supporterklubb till Bandidos.

- Vissa av dem som tidigare varit medlemmar i X-team har gått upp i Bandidos och några av dem dyker nu upp i Solidoskläder i stället, säger Dan Bengtsson.

I Skåne återfinns Solidos också i Malmö och i de nordvästra delarna av länet. Till skillnad från Bandidos har de dock ingen klubblokal eller fast adress. Solidos medlemmarna i Sjöbotrakten kan i flera fall kopplas till inbrott, stölder, narkotikabrott, mindre våldsbrott och drogfyllerier. Hur stor del av kriminaliteten som görs på uppdrag av Bandidos vet polisen inte ännu.

- Ännu så länge är de alldeles för ostrukturerade för det, men vi håller på att titta på det och kartlägger vilka personer som är knutna till det här. Därefter får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, men det är nolltolerans som gäller, säger Dan Bengtsson. Det finns ännu så länge inte heller något som pekar på att förändringarna runt Bandidos är inledningen på en ökad aggressivitet mellan de olika mc-falangerna. En anledning kan vara att ledande personer sitter bakom lås och bom. En annan att man - trots rivaliteten - gjort upp om de illegala marknaderna.

- De gör så ibland. De lever i en kontrollerad konflikt, säger Dan Bengtsson.

Bandidos försökte förra året etablera en fullvärdig avdelning i sydöstra Skåne. Representanter för organisationen försökte bland annat ta över det numera nedlagda diskoteket Starshine i Ystad. Gruppering var också intresserade av Nilsgården i Lövestad. Ett fåtal så kallade Bandidos prospekts huserade en kort tid också på Hill Bills farm i Sövestad. I de senare fallet fanns också medlemmar i X-team synliga.

Antalet medlemmar i Bandidos har enligt polisen minskat under senare år. Flera personer i och kring kretsen av mc-organisationer avtjänar också fängelsestraff för diverse ekonomisk brottslighet. Enligt polisen är de dock fortfarande etablerade i Malmö och i Helsingborg.