Rasmus Lundgren drömmer om ädla medaljer

Sport Artikeln publicerades

"I Paralympics 2010 ska vi ta medalj och 2014 ska det bli guld!" Rasmus Lundgren, Tomelillas landslagsman i kälkhockey, är bergsäker på sin sak. Uppladdningen inför de framtida mästerskapen är redan i full gång.

Trots sin blygsamma ålder, 17 år, har Rasmus Lundgren redan hunnit med att göra i runda tal 50 landskamper. Men så var han heller inte mer än 13 år när han begick sin landslagsdebut, i EM i Tjeckien 2005. Och som 14-åring, 2006, deltog han i Paralympics i Turin. Det gör honom till världens yngste paralympier någonsin.

EM i Tjeckien resulterade i en silvermedalj. Efter ytterligare en avverkad EM-turnering, en fjärdeplats i Italien 2007, tar Rasmus nu sats mot B-VM i Holland, som avgörs i Eindhoven i mitten av mars. Där måste Sverige prestera bra för att ta sig vidare till det slutgiltiga kvalet till Paralympics i Vancouver nästa år.

Dit, till Vancouver, räknar Rasmus kallt med att Sverige tar sig.

- Jag har siktet inställt på att först vinna B-VM, sedan klara kvalet och till sist ta medalj i Vancouver. Gör vi inte det blir jag besviken, säger han.

Rasmus Lundgren har höga krav på sig själv och sin kälkhockey. För att nå framgångar och att hålla sig kvar på en hög elitnivå krävs det intensiv och kontinuerlig träning, och en sådan underkastar sig Rasmus verkligen.

Tre gånger i veckan beger han sig till Rosengårds ishall för träning med klubblaget FIFH Malmö. Utöver det genomför han två rena konditionspass i veckan på hemmaplan.

- Det tar mycket tid i anspråk men det gäller ju att ligga i. Det är viktigt att sköta konditionsträningen under sommarmånaderna också. Gör man inte det kan man lika gärna lägga ner. Så någon egentlig viloperiod finns det inte om man vill lyckas i kälkhockey.

Rasmus karriär som kälkhockeyspelare startade redan som sexåring. Då följde han med sina föräldrar Jeanette och Jörgen till en prova på-dag på Malmö Open, jättetävlingen för olika handikappidrotter med deltagare från hela världen.

- Det var den första idrott Rasmus provat där han blev trött och svettig. Han fastnade direkt för kälkhockeyn. Han ville knappt gå därifrån den gången, berättar Jeanette.

Något år senare hade Rasmus åldern inne för att delta i träningen och sedan dess har det bara rullat på. Som yngre provade han på bowling och bordtennis också men det gav honom inte alls samma kick. I rullstolsbasket har han varit framgångsrik och hade fått vara med i landslaget om han velat men han valde bort basketen till förmån för kälkhockeyn.

- Kälkhockey är fartfyllt och spännande. Det är tufft och det smäller och tacklas. Det är det jag gillar, säger Rasmus.

En av världens billigaste sporter är det emellertid inte. Själva kälken kostar mellan 13 000 och 14 000 och till det kommer kostnader för ny ram lite då och då eftersom den tar mycket stryk i närkamperna och dessutom kan rosta. 4 000 går en ny ram på. Kostnader för klubbor, skydd och andra tillbehör går på några tusenlappar per år. Som tur är har Rasmus tilldelats några priser och stipendier de senaste åren och det är naturligtvis välkomna pengar.

För drygt en vecka sedan mötte FIFH Malmö Estlands landslag i bronsmatchen i Malmö Open. Det blev förlust med 2-0 men matchen gav ändå positiva signaler.

Nästa gång Rasmus stöter på Estland är i VM om drygt tre veckor men då är han iförd den blågula landslagströjan. Då är det tänkt att det ska bli vinst i stället.

- Vi är fem lag som gör upp om två platser och Estland är en av de svåraste motståndarna. De två främsta i B-VM och de två sämsta lagen i A-VM gör sedan upp om två platser till Paralympics, dit sammanlagt åtta lag kvalificerar sig. Det är den här VM-turneringen som är det svåraste hindret. Om vi väl går vidare och sedan får kvala kommer vi att klara av det, avslutar Rasmus Lundgren.