De gyllene knölarna är här

Tomelilla Artikeln publicerades

Nu är årets första gyllene knölar uppe ur jorden hos Calles frukt och grönt i Ramsåsa. Och det är en tidig premiär. Mycket tack vare de senaste veckornas ihärdiga solsken.

70 kilo i blandade storlekar. Så mycket nypotatis plockade Calle Johansson upp i familjens stora drivhus så sent som i torsdags. Och i går rullade hela lasset, 14 stycken lådor, iväg till en förmodat lycklig grossist i Malmö.

Priset? Inte så farligt egentligen, 160 kronor plus moms.

– Fast det lär ju kosta betydligt mer för de restaurangbesökare som sedan beställer in nypotatis från menyn, konstaterar Calle.

Under de kommande veckorna räknar han med att kunna ta upp ytterligare närmare 200 kilo. Och det ska ju helst gå så snabbt som möjligt. Inte minst för att priset som bekant sjunker med raketfart. I övrigt så tycks årets nypotatisskörd vara ovanligt tidig.

– Förra våren började vi plocka upp dem runt den första maj. Men den här gången kunde vi dra igång så smått redan i påskveckan, berättar Calle.

Ni kanske undrar vart de där allra första och exklusiva potatisarna tog vägen.

– De landade i våra magar, ihop med sillen och snapsen, berättar Calle, vars frukt- och gröntverksamhet för övrigt firar ettårsjubileum nu i dagarna.

– Gården köpte vi 2006. Året efter provade vi att odla lite olika saker och förra våren körde vi igång på allvar, berättar Calles fru Ade.

Vad som nu trängs runt potatisraderna är bland annat hallonbuskar och blommor. När sedan den sista nypotatisen för säsongen lämnat jorden påbörjas arbetet med att ställa i ordning för nästa gröda.

– Då ska vi sätta tomatplantor, sallad, chili, paprikor, meloner och mycket mer. Det blir full fart här i drivhuset ända fram till senhösten, säger Calle.