Nu våras det för höstens jättepumpa

Skurup Artikeln publicerades

Utanför Börje Gustavssons villa på Maskingatan i Skurup börjar det hemmabyggda växthuset redan bli för litet.

Det pumpafrö Börje sådde i mitten av mars har blivit en jätteväxt, med sidorevor som söker sig metervis åt olika håll. Och det är viktigt att skotten får växa fritt, så att de kan ge näring åt plantans kronjuvel: den pumpa som Börje Gustavsson hoppas ska visa sig om någon månad. Och bli en riktig tungviktare i höst.

– Helst vill jag att den ska väga över 600 kilo, säger Börje Gustavsson, som tidigare slagit svenskt rekord med sina pumpor, innehaft det europeiska rekordet en kort tid – och nu drömmer om världsrekord.

– Men världsrekordet är svårslaget. Häromåret lyckades någon få fram en pumpa på över 700 kilo. Det krävs lite tur också när man kommer upp i de vikterna, säger Börje Gustavsson.

Han har ägnat sig åt rekordpumpeodling i ett tiotal år. I början räckte ett par 100 kilo för svenskt rekord. Men pumpatävlandet i landet har utvecklats sedan dess, och ligger nu på amerikanska nivåer. Världen över använder man nu det amerikanska viktmåttet pound, när man talar om pumpor. En magisk gräns går vid tusen pound, 454 kilo, och Börje Gustavsson fick fram sin första tusenpoundare 2003.

– 2005 hade jag min bästa pumpa på gång. Som mest växte den 17 kilo per dygn och den hade nått 600 kilo om den inte spruckit. Men vikten blev trots det 482 kilo och en av de tyngre i Europa. 2007 vägde Börjes pumpa 495 kilo, och blev hans tredje tusenpoundare. Förra året gick det sämre, huvudrevan ruttnade på mitten – och pumpan stannade i vikt vid 400 kilo.

– Det är alltid någonting som kan gå snett, säger Börje Gustavsson. Även i år har han hunnit bli riktigt nervös en gång. Efter att ha växt ett par decimeter om dagen slutade plötsligt toppskottet på huvudrevan att utvecklas.

– Det var ett genetiskt fel helt enkelt, säger han och visar den förkrympta lilla stump som skottet till slut förvandlades till.

Börje hade en reservplanta på lut, men om han hade börja driva fram det istället skulle han ha tappat viktiga växtveckor. Så han klippte av huvudskottet på sin jätteplanta och lät ett sidoskott skjuta framåt, mot den plywoodskiva som redan ligger klar för den förväntade rekordpumpan att växa och vägas på.

Och nu ser allt ut att gå bra igen. Huvudrevan närmar sig sitt mål med någon decimeter varje dag. Längst ut tittar ett pumpämne fram.

– Inte det, säger Börje. Men kanske nästa.

Det ämnet ska pollineras noggrant, i rätt tid, och sedan förhoppningsvis växa sig större för var dag.

Alla andra pumpor skördar han däremot när de är av en tennisbolls, eller ibland fotbolls storlek.

– På så sätt skickar växten all näring till den stora pumpan, förklarar han.

Om småpumporna växer sig större och sedan skördas samtidigt – då skickas allt för mycket näring till den stora pumpan. Att jättepumpan ska spricka på slutet är en stor skräck för alla tävlingsodlare. Om det blir en däckformad pumpa är risken större än om det blir en rund.

– Den här verkar bli rund, säger Börje, som noggrant följer hur de små pumporna utvecklas.

– De ser bra ut, säger han. Genom åren har Börje kommit fram till små förbättringar i sin odlingsteknik. Han låter till exempel huvudrevan fortsätta växa efter pumpan hela sommaren. Han har också byggt en egen vattenpump som håller jämn dränering i odlingen. Och han låter huvudrevan ligga ovan jord för att ha koll på att det är friskt, medan sidorevorna täcks med jord.

Men viktigast av allt är ändå gödslingen. Ända sedan förra odlingssäsongens slut har Börje gödslat den jord som ska föda pumpan.

– Jag har kört billast efter billast av gödsel från en lantbrukare. Och så använder jag all grönmassa från trädgården och allt avfall från hushållet. Jag borrar ner det, då sker en jordinsering. Att gräva vore alldeles för jobbigt.

När växtsäsongen har startat vattnar han ständigt, genom rör han grävt ner i jorden – och så följer han hur plantan utvecklas, dag efter dag, timme efter timme. Nu hoppas han på en varm sommar och höst.

Kanske knipsar Börje av jättepumpan och fraktar den till skördefesten på Öland, där Swedish Open för jättepumpor avgörs i månadsskiftet september-oktober.

– Men om pumpan väger riktigt mycket, låter jag den sitta kvar och fortsätta växa – och siktar på världsrekord istället, säger Börje Gustavsson.