Nu ska Johnny ta guld

Sport Artikeln publicerades

Johnny Wahlqvist har vunnit VM-guld i bänkpress i styrkelyfts-VM. Men aldrig i ett renodlat bänkpress-VM. I helgen har han chansen i Luxemburg. "Nöjd med silver? Nej, det är guld som gäller, säger Gärsnäsbon Wahlqvist.

Förra året krävdes 325 kilo för att ta VM-guld. I år tänker Wahlqvist börja på 330 kilo, en vikt han med lätthet pressade upp under ett träningspass i Lund på måndagseftermiddagen.

– Bollen är rund, men får jag inte upp 330 kilo har jag inte i ett VM att göra, säger Wahlqvist.

Själv tror han att endast två tävlande gör upp om den ädlaste medaljen i helgen. Dels världsrekordhållaren, japanen Daisuke Midote som bänkpressade upp 360 kilo tidigare i år, och dels han själv.

– Min kapacitet är väldigt stor. Hur stor vågar jag inte säga, men 342–350 kilo är jag ganska säker på. Men sedan är det ju en bedömningssport också och det gäller att få alla vinklar rätt. Allt måste klaffa på tävlingsdagen.

Redan i fjor var Wahlqvist på vippen att få kliva överst på VM-pallen. Han hade ett godkänt lyft på vinnarvikten, 325 kilo. Problemet var bara att finländaren som vann vägde mindre än Wahlqvist, vilket fällde avgörandet.

– Jag var nästan mer än nära förra året. Han klarade 325 kilo precis. Hade det varit en fluga på stången när han lyfte så hade jag vunnit guld.

Wahlqvist säger sig vara extra revanschsugen med anledning av fjorårets "målfotoförlust". I morgon onsdag beger han sig till Luxemburg för att ladda inför mästerskapet.

På lördag går han för guld.

– Kan jag få ut allt jag har så får de f-n vara duktiga om de ska slå mig. Jag tänker ta ut mig till sista blodsdroppen.