Redan en bjässe på 100 kilo

Skurup Artikeln publicerades

På mindre än en månad har Börje Gustavssons pumpa växt till en baddare på 100 kilo.

Men det är långt kvar till några rekord. Trots att den stora frukten ökat åtta kilo på en dag tror Börje Gustavsson att det blir svårt att nå upp till de riktigt tunga jättarna på över ett halvt ton.

– De första veckorna tydde på en pumpa på 600-700 kilo. Det såg bra ut men, sen blev det ju så kallt, säger han. Nu hoppas jag på en tusenpoundare.

Tusen pound är en drömgräns för många pumpodlare. Flera storodlare finns i Amerika där man räknar i pound, 1 000 pound motsvarar 454 kilo.

Världsrekordet ligger pådrygt700 kg. Men om de skall bli så stora måste man förstås sköta dem ordentligt.

Börje Gustavssons planta får mycket omsorg och skötsel.

– Det är mitt skötebarn, säger han och skrattar.

Pumpan bäddas in med filtar och täcken varje dag och natt.

– Den får inte bli för varm och inte för kall. 30 grader varmt är rätt lagom.

För att ha koll har Börje Gustavsson en termometer fasttejpad på sidan av den stora frukten.

– Om solen lyser för mycket på pumpan ändrar den färg och blir mer orange. Då hårdnar också den yttersta skalet till. Vilket ökar risken för att den ska spricka.

Det är mycket som kan gå snett vid pumpaodlingens Formel 1. Huvudrevan kan till exempel skadas och då försämras näringstillförseln till pumpan. Alla odlares skräck är att den stora pumpan ska spricka på grund av sin storlekoch tyngd. Formen är viktig. Börjes 100 kilos pumpa är rund vilket är det bästa.

Plantan som den 26 dagar gamla pumpan växer från breder ut sig i hans egenhändigt byggda växthus alldeles väldigt. På sidorna har revor och stora blad växt utanför.

Den 100 kvadratmeter stora plantan imponerar på besökare nästan lika mycket som den megastora pumpan.

– Folk brukar fråga hur många plantor det är när de ser får syn på plantan.

En av hemligheterna med att få fram stora pumpor är jorden ska vara välgödslad och lucker. Börje Gustavsson har byggt upp ett stort berg av kompost och jord där plantan växer.

– Det är 1,5 meter matjord där plantans rot går ner. Han har gödslat kollosalt mycket ända sedan i höstas. Och gröngödslar hela tiden med trädgårdsavfall och matavfall.

– Grannar kommer hit med sitt trädgårdsavfall. Sopbilen har inte stannat här på 20 år. De vet att det finns inget att hämta.

Konstgödsel använder han inte alls.

– Detta är ett sätt att visa det inte behövs ett enda korn konstgödsel för att odla.

Han tillverkar sitt eget gödselvatten också genom att låta gräsklipp och andra växtdelar få ligga länge och jäsa i vatten.

När han vänder på ett par tuvor vid odlingen kryllar det av feta maskar.

– De är guld värda, säger Börje Gustavsson.

I september-oktober är det dags att skörda pumpan.

– Då får vi se hur långt det räcker, säger han.