Ut med Du gamla, du fria

Ystad Artikeln publicerades

Hallå där Charlotta Blom Rudolv, områdeschef för kultur och turism i Ystads kommun. Varför vill du byta nationalsång?

– Jag tycker att Du gamla, du fria inte väcker en känsla av gemenskap. En nationalsång ska säga "detta är vi".Vad är problemet med Du gamla, du fria?

– Det är för mycket som är oklart. Ska man till exempel sjunga en ellet två verser. Sedan är det många som inte kan texten. Det faller sig inte naturligt för oss och den skapar inte den gemenskap som jag tycker att en nationalsång ska göra.Hur ser ditt förslag till en ny nationalsång ut?

– Min personliga idé är att Björn Ulvaeus och Benny Andersson skulle kunna skriva en ny nationalsång tillsammans. De brukar använda sig mycket av folkmusik och det gillar många. Ta till exempel musiken i Kristina från Duvemåla.Vad borde texten handla om?

– Jag tycker att man borde sjunga ordet Sverige. Sen ska den handla om gemenskap och frihet. Vi är ett fritt och starkt land, det är det som vi är kända för i världen. Nationalsången ska skapa en gemensam identitet och visa vår mentalitet eller vår stil. Vi är snälla människor som intresserar oss för våra medmänniskor.Vad tror du om dina möjligheter att påverka?

– Faktum är att jag tror att många tycker likadant. Det finns ju många som man kallar inofficiella nationalsånger, som till exempel Öppna landskap. Jag tycker att det tyder på att många inte tycker det är så kul att sjunga Du gamla, du fria.