Landets enda krusbärsfestival

Simrishamn Artikeln publicerades

I helgen är det ett litet grönt bär som står i centrum i Skillinge. Då anordnas nämligen en krusbärsfestival i hamnen.

Det är efter engelsk förlaga som krusbäret förärats en egen festival. I den lilla byn Eton Bridge har man anordnat krusbärsfestival sedan början av 1800-talet. Och nu är det alltså Skillinges tur.

– Det blir en testomgång i år men tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang, säger Berit Åkesson, ordförande i Skillinge företagareförening.

Dels kommer man ha en tävling där det tyngsta bäret utses och dels kommer bästa förädlade produkt som innehåller krusbär koras. Man kan tävla med såväl vita, röda, gröna som gula krusbär. Enda kravet är att de är odlade i Skillinge med omnejd.

Det kommer även pågå en rad aktiviteter i hamnen och butiker och konstataljéer kommer hålla öppet.

På lördag klockan 13-15 kan man lämna in bär som man tror är stora nog att ta hem titeln "det tyngsta krusbäret". Och på söndag klockan 10-12 kan man lämna in pajer, marmelader eller andra förädlade produkter till mattävlingen.

Vinnarna utses av en jury klockan 15 på söndag. Det bär som visar den högsta siffran på vågen och den maträtt som faller juryn mest i smaken kommer förutom äran att tilldelas prisrosetter. De vackraste bären i varje klass kommer dessutom koras till Best in show.

– Vi vill göra något roligt som inte kostar något och där alla kan vara med, säger Berit Åkesson.