Simon åkte landet runt på tummen

Skurup Artikeln publicerades

Från Abbekås till Treriksröset och tillbaka på tummen. I går kom Simon Åkesson hem efter precis 50 dagar. Han gjorde dessutom den långa resan på en väldigt stram budget

– Jag vill visa att det går att leva och resa billigt och klara sig på lite. Vi lever i slösarsamhälle, säger Simon Åkesson.

Han hade satt upp en budget på 25 kronor om dagen. Den klarade han med råge. 658 kronor och 50 öre kostade Sverigeresan totalt.

– Jag fick 250 kronor av en person som insisterade på att ge mig dem. Så den faktiska kostnaden blev omkring 400 kronor.

Även om Simon Åkesson är berest så hade han sett väldigt lite av Sverige tidigare. Därför vill han se hela Sverige. Resan blev lite av en Nils Holgersson-tripp med nedslag här och där.

– När jag liftade i Australien häromåret frågade alla hur Sverige och det visste jag knappt. Så jag fick ta reda på det.

Väl hemma tycker han att Sverige är fantastiskt vackert.

Några platser som är mer vackra än andra?

– Österlen, Höga kusten, Storsjöbygden, Bohuskusten och fjällen är alla mycket fina.

Under resan träffade han en rad olika människor och liftade sammanlagt med 203 bilar. Han fotade alla bilförare och la ut bilder och texter på sin blogg.

– Det har varit roligt att träffa folk. Man träffar flera ovanliga människor när man liftar. I dag är vi rädda för vår omgivning och folk stänger in sig och blir alltmer inskränkta.

Han hade aldrig några problem under sin resa. Folk bjöd på mat och husrum. De flesta nätter sov dock Simon i sitt tält.

Den mest udda liften var en tur utanför Sveg i Härjedalen. Där blev han upplockad av en kraftig karl i kvinnokläder och peruk.

– Han tyckte om klä sig i kjol och kvinnliga kläder. Han gillade tjejer också.

Några längre väntetider blev det inte heller. Som längst fick han stå 4-5 timmar på ett par platser. Men Simon Åkesson är van att vänta och lifta. När liftade han 2 300 mil runt Australien fick Simon vänta i 24 timmar en gång och 21 timmar en annan gång.

– Det är lättare att få lift på landet. Folk var mer nyfikna på mig i Norrland. Och hade lite svårt att förstå allt jag sa eftersom jag pratar så fort.

Han blivit lite smalare. Och fått göra två nya hål på livremmen. Och berättar att kroppen börjar bli trött. Nu ska han vilaoch äta upp sig innan det bär iväg igen.

Tillsammans med sin flickvän ska han till Malaysia och Bali. Sedan blir det Australien och kompisar där. För att sedan arbeta ett år i Nya Zeeland.

Den som vill läsa om Sverigeresan kan gå in på Simon Åkessons blogg: www.sibbethehitcher.com :)