Explosiv inspelning på torget

Ystad Artikeln publicerades

Kvart i sju på måndagskvällen exploderade en bil som stod parkerad på Stortorget. Ja, det var planerat. Och ja, bakom händelsen stod ett helt filmteam.

Den brittiska Wallandertruppen fortsätter göra sig påmind runt om i Ystad. Den här gången handlar det om Stortorget och en minst sagt explosiv scen ur The man who smiled.

Men först måste ju alla förberedelser fixas. Något som pågår i timmar. Avspärrningar flyttas runt, bilen ifråga riggas och kontrolleras och skådisarna, med Kenneth Branagh själv i spetsen, repeterar med häftig inlevelse.

Sedan kvarstår bara ett problem – den envisa septembersolen. Producenten önskar moln, men får knallblå himmel. Så klart. Lösningen blir att vänta tills solen gått ner bakom rådhuset. Vinden tar i och statisterna huttrar. Men den nyfikna publikskaran, den står minsann kvar.

Och så 18.47 är det slutligen dags. Action!

Kenneth Branagh kommer utrusande från Kinarestaurangen på hörnet och hinner halvvägs över torget när – kaboom! – den där lilla parkerade bilen sprängs så att glasrutorna far ut över kullerstenarna.

Yes. Där satt den.