BBC-Wallander kan återvända

Ystad Artikeln publicerades

Kenneth Branagh och resten av det brittiska Wallandergänget åkte hem i helgen. Frågan är om det blir en fortsättning.

Inte omöjligt, menar Daniel Ahlqvist, exekutiv producent för de sex brittiska Wallanderfilmerna som filmbolaget Yellow Bird spelat in hittills.

– Vi hoppas förstås på det, men det beror bland annat på Kenneths tillgänglighet. Nu går han ju in i ett stort projekt då han ska filma Thor (en superhjältefilm ur Marvel Comics superhjältegalleri) i USA och det kommer väl att ta upp hela nästa år. Så nästa sommar ser det inte ut att bli hursomhelst.

– Men å andra sidan, det såg faktiskt ut som att han inte skulle kunna vara med i Ystad den här sommaren heller eftersom han var uppbokad, men så ändrades förutsättningarna i Hollywood och plötsligt kunde han göra den här andra omgången av Wallander.

Det finns några Wallanderböcker kvar för er att filma, men berättelserna har inte precis samma förutsättningar. Ett par utspelar sig till exempel i utlandet.

– Ja, så är det. Den vita lejoninnan utspelar sig ju i Sydafrika, och det är ju en helt annan sak än att spela in i Ystad. Och historien i Hundarna i Riga känns inte riktigt modern längre.

– Men vi har Innan frosten kvar, och själv ser jag inga problem med att fortsätta att spela in utifrån manusberättelser, som de svenska Wallanderinspelningarna har gjort. Men det får bli en senare fråga.Nu har ni spelat in brittiska Wallander i Ystad i två omgångar. Hur ser du på Ystads framtid som filmstad?

– Som jag ser det – och detta har jag hört från flera andra i branschen också – skulle det inte vara några problem att genomföra en riktigt stor filminspelning i Ystad, alltså en stor produktion även med amerikanska mått mätt. Anledningen är att allt finns här.

– På regementet finns till exempel stora uppställningsplatser för alla fordon och utrustning. I Ystad är det väldigt lätt att komma till och det är lätt att få tillstånd att få spärra av delar av staden.

– Här finns en stor välvilja hos människor och företagare gentemot filmsatsningen, och det i kombination med att det finns goda kommunikationer med resten av världen gör förstås att det är en bra plats att filma på, säger Daniel Ahlqvist.