Nya väktare vakar över fyren

Ystad Artikeln publicerades

Den siste fyrvaktaren slutade1988. Men Sandhammarens fyr har nu fått nya väktare. I veckan hade föreningen Sandhammarens fyrplats sitt första möte.

Fyrentusiasterna vill värna om fyren och den speciella miljön runt det nästan 30 meter höga kulturminnet.

För även om fyren fortfarande kastar sin ljuskägla ut över havet, och varnar sjöfarare för de beryktade sandreven utanför kusten, har modern sjöfart andra metoder att navigera än efter den nästan 150 meter gamla fyren.

– Men det här är ett kulturarv, säger Berny Perzon, ordförande i föreningen.

Han har i sommar röjt längs vägen från fyrplatsen till fyrvaktarbostäderna och fyrmästarens hus.

– Det var en hel liten by här, säger Arne Nilsson.

Här arbetade en fyrmästare och flera underställda fyrväktare med familjer samt tjänstefolk som bodde ute på Sandhammaren.

Här fanns till och med en bakstuga.

Det är i dag naturreservat runt fyren. Men de båda fyrfantasterna vill egentligen att den lilla skogen som vuxit upp runt fyren tas bort. I dag syns knappt fyren från vägen. Berny Perzon har därför tillverkat en skylt som pekar mot fyren.

Kanonen som man en gång avfyrade när det var dimma och fyren inte syntes, har i sommar också fått en ny lavett, en träställning som håller den tunga järnkanonen.

Berny Perzon är förresten släkt i rakt nedstigande led med Mårten Österlund, som var fyrmästare och chef för räddningsstationen på Sandhammaren i mitten av 1800-talet.

Även Arne Nilsson har släktband med dem jobbat på den närliggande räddningsstationen

– Min farfar var roddare i 32 år på livräddningsbåten, säger han. Familjen bodde i Örnahusen och Arne Nilsson fick som liten springa och larma när någon båt var i sjönöd. Sedan fick farfadern bege sig till fots de åtta kilometerna till båten.

Arne Nilsson berättar att det ursprungligen byggdes två fyrtorn på Sandhammaren. På så vis kunde fartygen navigera efter den så kallade enslinjen, det vill säga en riktning som kan dras ut mellan de båda tornen.

Den norra fyren monterades ner 1904.

Fyrarna byggdes med en speciell tekniksom uppfunnits av Gustaf von Heidenstam, Verner von Heidenstams far.

Tekniken gick ut på att fyrarna byggdes på långa järnfundament som skruvats ner i sanden.

Fyrarna tillverkades i Hällefors bruk i Södermanland och fraktades via Mälaren, genom Södertälje kanal och ner till Ystads hamn.

Innan fyrarna byggdes fanns det 1830-1831 en kolgryta nere vid havet. Den började användas under en koleraepidemi. Man ville då till varje pris undvika att båtar gick på grund och att den kanske kolerasmittade besättningen räddades i land.

Närmast ska nu Arne Nilsson och Berny Persson bege sig till Krigsarkivet i Stockholm för att forska om fyrplatsens historia.