Rekordstor julmarknad i Onslunda

Tomelilla Artikeln publicerades

I år stod knallarna i kö för att få vara med. Men Onslunda sporthall rymmer bara 40 försäljningsbord så de som blev utan får stå på på vänt till 2010.

– Det är helt otroligt vad populär vår julmarknad har blivit, säger Gunvor Lind. Jag tror det beror på att vi har så många hantverkare på plats och ett brett utbud.

Det är Onslunda IF som håller i arrangemanget den 6 december mellan klockan 12.30 och 16. Herrlaget har tills dess förvandlat den ganska tråkiga sporthallen till en mysig jullik utställningslokal. Utanför entrén står de under marknadsdagen och säljer julgranar, grillad korv och toapapper ????

– Ja, men det kan väl vara bra att ha till jul, säger Gunvor Lind som tillsammans med andra kvinnor i föreningen bundit buxbomskransar som också ska säljas.

Föreningen, som hör och häpna bjuder på gröt, tar inget inträde till julmarknaden.

Onslunda IF har tänkt på allt de har till och med en tomte på plats. Och där kan ju barnen lämna sina önskelistor och kanske får sig en pratstund med tomten.

Enligt tradition delas också pengar ut från Maud och Yngve Möllers fond på julmarknaden och i år är det hovslagarlärlingen Tobias Held som får pengarna.

Ochh detta sker klockan 14. En timme senare kommer Tomelillas lucia och sjunger och det gör de flankerade av smålucior från Onslunda som legat i hårdträning för att kunna sjunga lika fint som flickorna i det riktiga luciatåget. Bland knallarna finns Tiias dockor från Benstad, Christina Johansson med smycken, Gunnarshög, Benny Jönsson med viltkorv, det är mycket mat det här året, Kjell Åkesson med träslöjd, Cinnoberdesign med krukor och te, Onslunda IF med sill och korv, Wollsjö konfektyr, Lena Hartell med återvinningsprodukter, Jane Blomqvist böcker, Charlotte Lundberg med tovat och fårprodukter, Onslunda borstbinderi visar borstbindning och Petersborg är där med senap, med flera knallar.

Naturligtvis går det också att sitta ner och kolla folk till en kopp kaffe med dopp.