Snö stoppade vaccinering

Ystad Artikeln publicerades

Fredagen var sista dagen att vaccinera sig mot svininfluensa. Men snö och halka ställde till det.

Hälsobackens vårdcentral räknade med att flera hundra personer skulle vaccinera sig i den sista åldersgruppen, 8o +. Men det blev ett rejält manfall. Vid lunchtid hade det bara kommit fem personer.

– Vi har inte bestämt exakt vad vi ska göra, men vi får sätta in en extra dag då de kan komma som blev insnöade, säger sjuksköterskan Eva Lindskog.

Hon fick ta emot många samtal på fredagen från äldre som inte vågade sig ut i snön. Men Lennart T Lundberg, 80, trotsade elementen och tog sig ut till bilen för att köra den lilla biten till Hälsobackskyrkan där den privata vårdcentralen inrättat en tillfällig vaccineringscentral.

Lennart T Lundberg fick en spruta med vaccin mot den vanliga influensan.

– Svininfluensan har jag redan fått en spruta mot, berättar han.

Enligt planen skulle nu alla åldersgrupper ha vaccinerats en gång mot svininfluensa. Den sista åldersgruppen patienter på Region Skånes vårdcentral i Ystad vaccinerades redan i början av veckan, så de slapp bekymren med snön.

Men enligt de nya direktiven är massvaccineringen inte helt avslutad. Barn ska vaccineras en andra gång, liksom patienter i de så kallade riskgrupperna.