YFK knäcks inte av de nya reglerna

Sport Artikeln publicerades

Om ett år är det tänkt att nya skatteregler för den ideella sektorn ska träda i kraft. Om förslaget blir verklighet kommer många idrottsföreningar att få ökade skatteutgifter och för Ystads Fäktklubb kommer förslaget exempelvis att innebära rejält höjda hyror på grund av en ny hyresmoms.

Enligt det nya skatteförslaget kommer klubbarna att tvingas betala moms på hyran för lokaler som hyrs under längre period och som helt disponeras av klubben vilket exempelvis är fallet med Ystads FK.

Klubbar som däremot hyr in sig timvis i kommunala anläggningar berörs däremot inte av den nya föreningsskatten.

Orättvist tycker medlemmarna i Ystads FK som dock inte tänker knäckas av de nya reglerna

– Vi kommer förmodligen inte att kunna påverka förslaget utan får acceptera att det blir som det blir. Men vi tycker det är orättvist och vill sätta fingret på problemet, säger fäktklubbens ordförande Hans Wahl.

Och han får medhåll av tränaren och sekreteraren Peter Nilsson liksom chefs-tränaren Anna-Karin Börjesdotter.

– Vi får acceptera att vi är en smal sport men det är viktigt att även vi får finnas. Vi samlar upp ungdomar som inte platsar i de stora lagsporterna, säger Anna-Karin Börjesdotter.

Något egentligt alternativ till att hyra en egen lokal finns inte. Att förlägga verksamheten till exempelvis en sporthall skulle vara väldigt bökigt då fäktning är en sport som kräver mycket specialutrustning som medlemmarna i så fall tvingades plockas fram och tillbaka vid varje träningstillfälle. Dessutom skulle de aktiva tvingats släpa med sig mycket personlig utrustning som nu i stället kan förvaras i klubblokalen.

Dessutom finns det heller ingen ledig tid för klubben att uppbringa i någon av de befintliga kommunala anläggningarna.

– Vi fanns med i diskussionen ett tag när det gäller den nya Västervångshallen då vi skulle få hålla till i en speciell tillbyggnad. Men den byggnaden har strukits från planerna, säger Hans Wahl.

Men i stället för att deppa och bittert konstatera att världen inte är rättvis har klubben tagit tjuren vid hornen och har redan planerat för en framtid med större hyreskostnader.

– Även om det är orättvist tänker vi inte knäckas av det här och jag tycker inte att man ska tycka synd om oss. Vi är bra på gång och kommit igång igen med tävlingsverksamheten. Vi är exempelvis en av få klubbar som representeras i alla tre vapnen ute på tävlingarna och vi har redan hittat vår finansiering för hyreshöjningarna säger Peter Nilsson.

Klubben har skissat på två möjliga vägar att möta de ökade kostnaderna – antingen genom att öka antalet medlemmar eller att höja årsavgiften med 50 procent.

Och som ett led att öka antalet medlemmar går klubben på offensiven i sin medlemsjakt.

– Vi är redan med i sportlovsaktiviteterna och på ungdomsmässan men har egentligen inte jagat nya medlemmar på flera år. Senast var för åtta år sedan då vi hade en blänkare i YA om att vi ville ha fler medlemmar och då fick vi åtta nya på ett bräde, säger Peter Nilsson.

Dessutom tänker klubben arrangera en nybörjartävling i samband med att man i februari står som värd för lag-DM i Bollen för alla tre vapenslagen.

Att höja årsavgifterna tror inte Hans kommer att bli några större problem.

– Procentuellt blir höjningen kraftig men i kronor räknat måttlig, säger Hans Wahl.

Att optimismen frodas i klubben går inte att ta miste på men ändå är den nya momsen som en nagel i ögat.

– Det känns lite bittert. Vi får ju ingenting mer för pengarna, säger Hans Wahl.

Och Peter Nilsson är inne på samma linje:

– Vi är väldigt seriösa i vår verksamhet och har lagt ned mycket tid och pengar på att rustat upp lokalerna och vi har ordning på ekonomin. Men den nya skatten är ett steg tillbaka. Men vi ska nog klara av det här också.