Flispannorna slår rekord

Ystad Artikeln publicerades

Aldrig förr har Ystadsborna behövt så mycket fjärrvärme som under januari i år. Då gick fjärrvärmepannorna för högtryck och slog det tidigare rekordet från januari 2006 med hela 17 procent.

I vinterkylan under januari fick fjärrvärmeverket producera 26 357 MWh. Så mycket har verket aldrig tidigare producerat. Inte ens under januari 2006, som också var kall.

För att klara att förse alla 1348 kunder med värme och varmvatten har fjärrvärmeverkets fyra pannor som eldas med flis och pannan för biogas utnyttjats maximalt och stått för nästan 97 procent av produktionen. Resterande tre procent har verkets tre oljepannorna producerat.

– Vi är stolta över att vi har en så hög andel biobränsle, säger fjärrvärmeverkets chef Vinko Culjak. Det är det inte många energibolag som har.

Trots att det varit kallt så länge är risken att fjärrvärmeabonnenterna ska frysa eller stå utan varmvatten liten. Fjärrvärmeverket klarar att producera 70 MW. Toppnoteringen under årets kalla inledningsmånad ligger på 50 MW.
Varje dag får fjärrvärmeverket leveranser av skogsflis till anläggningen.

– Flisen är dels tillverkad av stammar av löv- och barrträd, dels av grenar och toppar. Men den förstnämnda håller bäst kvalitet och kräver mindre mängder.

Flisen eldas i en förbränningsrost och värmer upp vatten som under tryck håller omkring 130 grader. Det vattnet värmer vattnet som går i ledningarna och det ger i sin tur värme till vattnet i respektive fastighet.
Flispannorna är gigantiska. Glänsande rör slingrar sig mellan ugnar, vattentankar och rökgasrenare.

De båda oljepannorna är betydligt mindre och enklare.

– Flispannor är stora och komplicerade, men bränslet är billigt. För oljepannor gäller det omvända förhållandet, förklarar Vinko Culjak.

När det blir kallt ute krävs mer fjärrvärme för att hålla uppe temperaturen inomhus. Därför kan abonnenterna räkna med högre fakturor för januari.