Allawis allians vann i Irak

Utrikes Artikeln publicerades

Oppositionspolitikern Iyad Allawis allians Iraklistan vann parlamentsvalet i Irak med bara två mandat till godo på premiärminister Nuri al-Malikis Rättsstaten. Nu vidtar kohandel för att kunna bilda en koalitionsregering.

Allawi lovade på fredagskvällen att samarbeta med "alla sidor". Den förmågan lär behövas om han ska lyckas samla en koalition med minst 163 mandat bakom sig.

Den knappa segermarginalen och Allawis starka stöd i de sunnidominerade nordprovinserna indikerar långa och möjligen uppslitande samtal för att bilda regering.

Allawi är shiamuslim men har en sekulär profil. Hans allians har fått många röster bland sunniaraber, som denna gång gick ut kraftfullt för att delta i valet till skillnad från tidigare bojkotter.

Den besegrade al-Maliki vägrade på fredagskvällen, 19 dagar efter parlamentsvalet, se resultatet som annat än preliminärt.

- Valresultaten är inte slutgiltiga. Naturligtvis godtar vi inte det här resultatet, eftersom det är preliminärt, sade al-Maliki på en presskonferens i Bagdad.

Enligt valkommissionen får Iraklistan 91 av de 325 platserna i parlamentet mot 89 för Rättsstaten.

Tredje störst blev Iraks nationella allians (SIIC, tidigare Sciri), en samling religiösa shiagrupper, med 70 mandat.

Kurdiska alliansen, bestående av de två största partierna i den självstyrande kurdiska regionen, fick 43 mandat.

Om Allawi inte skulle lyckas samla tillräckligt stöd inom 30 dagar kan Iraks president låta uppdraget gå vidare till en annan regeringsbildare &tstr; i första hand al-Maliki.

Ett långt politiskt vakuum efter valet kan locka Iraks grannar att börja dra i tåtarna bakom kulisserna &tstr; Iran på shiamuslimernas sida och de arabiska gulfländerna på sunniarabernas &tstr; för att få till de koalitioner som ligger i deras respektive intresse.