Lind laddar för nytt skyltbråk

Ystad Artikeln publicerades

Det drar ihop sig till skyltbråk vid Ales stenar även i år. Den fristående forskaren Bob G Lind rasar över att hans teori inte får vara med på de informationstavlor som kommunen sätter upp.

– De tavlor som fanns vid stenarna för två år sedan måste upp igen, ryter Bob G Lind.

På tavlorna kunde man läsa om olika teorier bakom stenarna, bland annat den som Bob G Lind förespråkar och som hävdar att skeppssättningen är en solkalender från bronsåldern. Riksantikvarieämbetets teori gör gällande att Ales stenar är ett gravmonument från vikingatiden.

I år vill kommunen inte presentera någon av teorierna, utan nöjer sig med historik och fakta om stenarna.

– Till Ales stenar kommer en världspublik. Den struntar i fakta och historik. Det är min teori den vill veta mer om, hävdar Bob G Lind.

Trots att kommunen erbjudit honom att tycka till om informationstexten innan den sätts upp, är han beredd att ta strid med kommunen om skyltarna.

– Det är idioti att låta mig tycka till om något Riksantikvarieämbetet redan bestämt. I stället borde man sätta sig ned och diskutera med mig och mina forskarkollegor.

Bob G Lind tycker de nya skyltarna sjabblar bort hela värdet med Ales stenar.

– I början av juni presenterar vi nya rön, fynd och forskningsresultat som bevisar att jag har rätt och Riksantikvarieämbetet fel. Ales stenar är ingen grav. Trots 45 utgrävningar har man inte hittat en enda benknota. Svaren finns inte i marken, utan i himlen och solen.

– Den presentationen kommer att ställa både kommunen och Riksantikvarieämbetet med byxorna nere. Den kommer också att förvandla Ales stenar till politik och fälla hela regeringen Reinfeldt.

I fjor när kommunen ersatt sina informationstavlor med guidade turer och foldrar, satte Bob G Lind upp egna skyltar. För det hotades han av vite om 20 000 kronor om dagen eftersom han saknade tillstånd.

– Jag behövde inget tillstånd eftersom mina skyltar var bärbara. De satt aldrig fast i marken, hävdar han.

Miljödomstolen slog även fast att Linds skyltar störde upplevelsen vid Ales stenar.

– Mina skyltar stod längre ifrån stenarna än vad kommunen nu planerar att sätta sina.

– I år har kommunen hunnit sätta upp en soptunna där mina skyltar brukar stå. Det säger allt om vilken nivå den här diskussionen hålls på.