Bloggtidning lanseras i Egypten

Utrikes Artikeln publicerades

En veckotidning som syftar till att knyta samman arabiska bloggare med politiker och äldre lanserades på torsdagen i Kairo på initiativ av en kvinnoorganisation som stöds av den amerikanske miljardären George Soros.

Veckotidningen Wasla &tstr; "länken" &tstr; hävdas vara den första i sitt slag i arabvärlden och planerar att publicera artiklar av bloggare som ett sätt att ge dem en bredare läsekrets.

Tidningen publiceras av människorättsorganisationen Arabic Network for Human Rights Information, Anhri, och stöds ekonomiskt av Open Society Institute som grundades av Soros.

- Vi vill utmana vår publik och öppna dess ögon för förändringarna i samhället, i synnerhet genom ungdomar och de bloggar som de framträder i, sade Anhris chef Gamal Eid.

Enligt honom är målet är att visa den äldre generationen att vissa saker kan förekomma:

- Oavsett vad vi säger om det, så är gayscenen en realitet i Egypten och andra arabiska samhällen.

Den 16-sidiga tidningen får två sidor på engelska men ursprungsupplagan på 1 000 exemplar är än så länge blygsam i relation till landets befolkning på runt 80 miljoner invånare.

I första skedet kommer tidningen att spridas i politiska, akademiska och litterära cirklar. En digital version kommer också att ges ut.