Bollywood spelar in Wallander

Ystad Artikeln publicerades

2010 såg ut att bli ett förlorat år för filmstaden Ystad. Men nu tycks räddningen vara här, och den kommer från Indien.

– Vi är jätteglada för att komma hit och spela in Wallander i Ystad, säger Cijay Swingh, producent på Birdie Nam Nam Productions. Bolaget är en del i den stora indiska filmindustrin som kallas Bollywood, och kommer att producera filmen tillsammans med Yellow Bird.

– Intresset för svensk polisfilm väcktes i Indien 2003 i och med Josef Fares film Kopps. Secener ur den kopierades rakt av till den indiska polisfilmen the Return of Khiladi. Vi har haft ögonen på den svenska marknaden sedan dess. De internationella framgångarna för Milleniumfilmerna visar också att vi är inne på rätt spår när vi har vänt oss mot Sverige, säger Cijay Swingh.
Cijay Swingh är på plats i Ystad för att skriva nödvändiga kontrakt och övervaka förberedelserna som redan är i full gång. Inspelningen ak ske i rekordfart. I Bollywood är man van vid ett högt uppskruvat tempo. I nuläget planerar man att använda de manus som BBC tagit fram och spela in sex filmer under sommaren. Först och främst ska man nu hitta statister.

– Vi behöver statister till alla positioner. Redan i dag har vi uttagningar av folk i alla åldrar som på något sätt ser indiska ut. För många statistroller räcker det att sminka sig mörkare och svepa in sig i ett kulört tyg eller sari om man har det. Uttagningen kommer att ske på Stortorget i Ystad i dag 1 april med start klockan 11, säger Cijay Swing.

Den indiska filmindustrin har helt andra ekonomiska resurser i ryggen och kan därmed betala alla statister.

– Alla som vi väljer ut kommer att få 10 000 rupier, säger Cijay Swingh.

I huvudrollen som Kurt Wallander kommer den indiska publiken få se en av landets största stjärnor Apu Nahasapeemapetilon. Han har gjort en raketkarriär som skådespelare i sitt hemland efter att ha bott i USA i många år och jobbat i ett snabbköp.

– Han tröttnade på ett slitigt jobb i USA. Åkte tillbaka till Indien och provspelade för en statistroll i en indisk storfilm. Han fick huvudrollen och blev en stjärna över en natt. Hans insatser här kommer verkligen att sätta Ystad på kartan för världens befolkningsmässigt näst största land.
På Ystad kommun är man i full gång för att se om det går att köpa in fler rickshaws, de cykeltaxis som kör runt i Ystad på sommaren.

– De har varit ett populärt inslag i gatubilden och det känns som ett kul sätt att välkomna de hundratals indier som kommer hit i sommar, säger Anna Johansson på Ystads turistbyrå.

Redan nu finns det också företagsamma Ystadsbor som ser stora affärsmöjligheter i den indiska satsningen. På miljökontoret fick man samma dag som offentliggörandet av projektet in inte mindre än två ansökningar om att ställa upp curry-bodar på Regementsområdet.

Den största skillnaden mellan Bollywoodproduktionen västerländska filmer är att de indiska filmerna alltid innehåller sång- och dansnummer. Här kommer man att anpassa Kurt Wallanders operaintresse till att bättre passa den indiska publiken.

– Vår Wallander kommer att vara en stor musikvän så sång- och dansinslagen kommer att smälta in väldigt bra i handlingen, säger Cijay Swingh.

En annan stor skillnad är att man kommer att anpassa miljöerna efter indiska förhållanden. Tanken är fortfarande att platserna ska vara exotiskt svenska, med svenska ortsnamn och skyltar. Men för att slå på den indiska marknaden kommer alla ledande roller att spelas av indiska skådespelare. Det kommer också att vandra runt kor i stadsmiljön. Teamet har en helt egen co-worker som kommer att hantera ko-frågan.

– Kor är heliga i Indien och ett naturligt inslag i gatubilden. I vår Wallander kommer vi att anamma detta. Korna kommer dock att få ha ett skandinaviskt utseende, säger Kalle Kutta, koansvarig.

– Vi kommer att ha en separat statistuttagning för kor inom de närmsta veckorna. Ju vackrare ko desto bättre betalt.

Korna är i stadskärnan under hela sommaren för att acklimatisera sig och för att de ska agera naturligt vid filminspelningarna.

– Vi har sökt tillstånd för att ha korna lösa i stan. De kommer att vallas till norra Promenaden kvällstid för att beta. Trafiken kommer också att få anpassa sig till korna, säger Kalle Kutta.