Inrikes

Tumult när 23-åring omhäktades

Inrikes Artikeln publicerades

Den 23-årige man som är misstänkt för dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna på en parkeringsplats i Lund ska vara fortsatt häktad, beslutar Lunds tingsrätt.

När beslutet meddelades blev det tumult i rättssalen, berättar TT:s reporter på plats. En av den häktades anhöriga skrek "idiot" åt åklagaren och kastade en penna mot honom. 23-åringen blev häktad på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död vad gäller den 78-åriga kvinnan och för misshandel av hennes make.

I samband med en dispyt utanför en livsmedelsaffär den 29 mars fick kvinnan ett slag och föll baklänges i gatan. Två dagar senare avled hon av sina skador.

Den 23-årige mannen har erkänt att han befann sig på platsen, men har hävdat att hans avsikt aldrig var att skada eller döda. Hans försvarsadvokat Leif Silbersky har talat om händelsen som "en ren olycka".

En hätsk stämning uppstod utanför salen i Lunds tingsrätt när omhäktningsförhandlingen skulle inledas. Platserna inne i salen räckte inte till alla som kommit dit. Några personer ville hindra fotografer från att ta bilder och poliser fick gå emellan, rapporterar TT:s reporter på plats.

Försvarsadvokat Leif Silbersky hävdade under förhandlingen att bevisningen inte är tillräcklig för att uppnå den starkare graden av misstanke, det som kallas sannolika skäl. Med hänvisning till detta och till utredningsläget argumenterade han för att 23-åringen skulle släppas fri. Trots detta ser han det inte som meningsfullt att överklaga dagens häktningsbeslut.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åtal ska vara väckt den 4 maj.