Tryckt på klostermässa

Ystad

Einsteins tråkiga häfte för 40 000? Ånej, inte när Jul i Ankeborg bara kostar trehundra, inbunden i färg. Som sagt, det roliga med antikvariska bokmässan är att det finns nåt för alla.

Artikeln publicerades 24 april 2010.Om plånboken tillåtit hade jag kanske valt häftet ändå.

Albert Einstein gav ut Die grundlage der allgemeinen relativitätsteori 1916 och nu finns den i Ystad, precis innanför klostrets entré, till salu för fyrtio tusenlappar.

– Det viktigaste som hänt sen Newton, säger ägaren Pierre Dethorey högtidligt.

Exemplaret är förmodligen det enda som är till salu för tillfället, tror han.

I hela världen alltså.
Pierre Dethorey är en av 19 utställare på mässan, uppföljare till succépremiären 2009. Ännu en gång konstateras att klosterkyrkan är helt förträfflig för ändamålet, helgerån eller ej.

Mässan öppnade klockan 16 på fredagseftermiddagen och när YA kollar läget efter en timme har fortfarande ingen kört ut månglarna.
– Det var mycket folk som väntade utanför när vi slog upp portarna, berättar John Annas, ordförande med blodad tand i Föreningen Antikvariat på Österlen, som arrangerar mässan.

Poängen är inte att tjäna pengar, försäkrar han.

– Vi ger antikvariska smakprov och visar att det inte är konstigt att handla en begagnad bok. Det är här, på antikvariaten, som böckerna finns. Det inser folk som besöker mässan.

En nyhet är kaféet där klostrets personal säljer kaffe och bulle – men ingen munk – för överkomliga 20 kronor.
Mårten Rosenberg, Ystad, vänder hemåt med filosofiskt lexikon och ett uppslagsverk om stridsflygare.

Sigbritt Månsson från Hammenhög ser glad ut, för hon har äntligen hittat boken om Gärsnäs möbler.