Kultur

Alla hästar skrev manuset hemma i hennes kök

Hedvigsdal Artikeln publicerades
Elin Thomasdotter Extor är en av fem medlemmar i humorgruppen Stallet. Hon bor halvtid i Hedvigsdal, där mycket av materialet till den nya tv-serien skrevs.
Foto: Mårten Svemark
Elin Thomasdotter Extor är en av fem medlemmar i humorgruppen Stallet. Hon bor halvtid i Hedvigsdal, där mycket av materialet till den nya tv-serien skrevs.

Manuset till SVT:s nya humorserie ”Alla hästar hemma” är skrivet i ett hus i Hedvigsdal på Österlen.

– Det var som att åka på kollo, säger medlemmen Elin Thomasdotter Extor, som bor i huset.

Det är februari och svinkallt när gruppens medlemmar samlas i Elin Thomasotter Extors hus i Hedvigsdal för att ha vad hon kallar för ett skrivarcamp. De får elda konstant och ha jackor på sig inomhus. De har ett schema för vem som ska laga mat, och de jobbar stenhårt.

– Det var supermysigt att bo här alla fem, nästan som att åka på kollo. Upplägget var att vi spånade idéer på morgonen och sen var det skriva, skriva, skriva hela dagen. På kvällen gick vi igenom allt vi hade skrivit och testade materialet på varandra, säger hon.

Gruppen är strukturerad, under två veckor skriver de nästan allt material till den nya serien ”Alla hästar hemma”. Det är Stallets andra SVT-produktion, efter den hyllade serien ”Trettiplus”, för vilken de vann priset årets humorprogram 2017.

– Vi måste jobba så, vi har så kul ihop att vi bara sitter och flyger iväg i tankarna annars. Nu bor vi inte längre i Skåne allihopa så när vi ses måste vi vara effektiva, säger Elin Thomasdotter Extor, som just nu är föräldraledig med sin fyra veckor gamla bebis.

Hon och maken Pär Extor köpte huset för tre år sedan efter en tid av klassiska Österlendrömmar.

– Varenda helg åkte vi ut och bara ville vara här, så vi började kolla på hus. När vi hittade detta hade vi sån tur att våra nära vänner bor i byn, så det är jättemysigt, säger hon.

Vännerna är Per Söderberg och Tilde Möller som driver kaféerna Söderberg & Sara i Ystad och Malmö. I påskas öppnade Elins man Pär Extor Pastafabriken i Ingelstorp tillsammans med de båda vännerna.

– Det passar mig ganska bra att sitta i ett hus på Österlen och jobba ostört. Jag tycker om att skriva manus. I och med att restaurangen är öppen är vi mycket här på somrarna, och på vintern är vi mer i stan.

I det först avsnittet får tittarna bland annat se när Elin Thomasdotter Extor (till höger) dansar rejv med komikern Mikael Tornving.
Foto: Foto: Svt
I det först avsnittet får tittarna bland annat se när Elin Thomasdotter Extor (till höger) dansar rejv med komikern Mikael Tornving.

Stan är Malmö, där Elin Thomasdotter Extor jobbar med personalfrågor på ett företag.

– Stallet har blivit en så enorm stor del av våra liv, även om vi har vanliga jobb. Det här är vår passion.

Gruppens medlemmar träffades när de pluggade i Lund och var aktiva i Boelspexarna och karnevalen. Tidigare har medlemmarna hållit på med drama, dans, musik och sång – men inte professionellt. Så började Stallet också, som något lustdrivet.

I den nya tv-serien varvas sketcher med inslag som leds av en gästande komiker. De delarna är inspelade inför publik på en teater i Stockholm och tar fasta på komikernas personliga intressen.

– Det var extremt roligt att spela med och mot dem. Man fattar verkligen varför de är så etablerade. Jag gjorde en del sketcher tillsammans med Pia Johansson och Anna Blomberg som var väldigt kul.

Elin Thomasdotter Extor var gravid under inspelningen, något hon fick försöka dölja när det inte passade in med skämten.

– Vi är vana, vi har nästan alltid någon som är gravid i gruppen. I ”Trettiplus” var det mer riktiga magar, i den här serien är det bara en lösmage med, säger hon.

Vad gör ni nästa gång?

– Förhoppningsvis blir det en föreställning i vår. Vi har börjat skriva lite manus och se på var den kan sättas upp. Den ska utforska grupper och flockbeteende.

När nästa skrivarkollo blir återstår att se.

– Men vi kommer absolut att ha det för det är extremt effektivt för oss. Det kan uppstå idéer när vi är uppe och kissar på natten och möts, då det är bra att vara tillsammans, säger hon.

 

Stallet består av Isabella Posse Boquist, Anni Tuikka, Linn Mannheimer, Isabelle Riddez och Elin Thomasdotter Extor (längst till höger).
Stallet består av Isabella Posse Boquist, Anni Tuikka, Linn Mannheimer, Isabelle Riddez och Elin Thomasdotter Extor (längst till höger).

Fakta

Stallet

Stallet består av Elin Thomasdotter Extor, Anni Tuikka, Linn Mannheimer, Isabella Posse Boquist och Isabelle Riddez.

Deras första tv-serie ”Trettiplus” utsågs till årets humorprogram 2017.

”Alla hästar hemma” är en ny serie i åtta delar med Måns Nilsson som regissör. Premiär i SVT1 söndag 11 november kl 20.30.

Visa mer...

Fakta

Elin Thomasdotter Extor

Familj: Maken Pär Extor som är delägare i Pastafabriken i Ingelstorp. Fyra veckor gamla bebisen Eddie.

Kommer från: Halmstad.

Bor: Malmö och Hedvigsdal.

Gör annars: Är just nu föräldraledig. Jobbar med personalfrågor på ett företag i Malmö. Komiker i humorgruppen Stallet.

Visa mer...