Annette kan bli vägens hjälte efter att hon hjälpte dam till sjukhus

Ystad Artikeln publicerades
Annette Ask från Ystad kan bli vägens hjälte.
Foto: Privat,/TT
Annette Ask från Ystad kan bli vägens hjälte.

Ystadsbon Annette Ask och hennes man stannade bilen när de såg en kvinna på vägen tidigare i år. Nu kan hon prisas för insatsen, som slutade med att hon skjutsade kvinnan till sjukhus.

Det var i augusti i år som Annette Ask och hennes man Sven Larsson kom körande på en väg på Österlen. Då fick de se en kvinna i 75-80-årsåldern som gick ute på vägen, till synes förvirrad. Inga bilar stannade.

Paret stannade och frågade hur det var med kvinnan.

– Hon sa att hon hade sån ångest, att hon ville komma till sjukhus.

Annette Ask bad kvinna att sätta sig i bilen och så körde in till Ystads lasarett. Under tiden började de prata.

– Hon var så modig som vågade uttrycka sin ångest. Det är inte alla som vågar be om hjälp. Hon satt i bilen, hon var ensam och hade ingen att prata med. Vi pratade lite och körde in henne till sjukhuset och såg till så hon kom in.

Till vardags arbetar Annette Ask som mental tränare och har erfarenhet av psykisk ohälsa.

– Jag jobbar med ångest, så det blev en lustig sak för både mig och för den här kvinnan. Det kan vara ett känsligt ämne att prata om men det kan hända oss alla. Psykisk ohälsa finns på alla nivåer och i alla åldrar, säger hon.

Ett tag senare nominerade Annette Asks dotter henne till en tävling som däckföretaget Goodyear håller, där personer som har gjort en god gärning i trafiken uppmärksammas. Just nu pågår omröstning, och den 15 november koras en vinnare.

– Vår dotter skrev in om detta, att man ska stanna upp och prata med varandra och säga några snälla ord. Jag tycker att Ystad är en fin stad på det sättet, det finns mycket kärlek på gatan, man tar sig tid att hjälpa tanterna på Coop och pratar en stund i kassa. Det är plåster på själen för ensamma människor.

Hur känns det att vara nominerad?

– Jag har nog inte fattat det, tror jag. Det är en fin tävling på så vis att man belyser välviljan. Det är en rolig grej, säger hon.

Fakta

Vägens hjälte

Vägens hjälte är ett initiativ från Goodyear som ämnar att hitta en person som gjort en god gärning eller kanske till och med något enastående i trafiken.

Syftet med tävlingen är att hylla personer som på något sätt gör trafiken till en bättre plats för alla. Tävlingen startade den 5 juli och avslutas den 15 november.

Visa mer...