Annons

Bäckahästen får nytt liv

Bäckahästen har inte renoverats på 30 år, men håller nu på att återfå sin forna glans. Arbetet på fontänskulpturen är startskottet för ett projekt där flera av Ystads skulpturer ska renoveras.
Ystad • Publicerad 6 december 2018
Petter Berglind och Alex Schyllert har anlitats för att blästra graniten på Bäckahästen, som är en del av renoveringsarbetet.
Petter Berglind och Alex Schyllert har anlitats för att blästra graniten på Bäckahästen, som är en del av renoveringsarbetet.Foto: Mark Hanlon

Det sägs vara Ystads mest betraktade konstverk, men fontänskulpturen Bäckahästen på Stortorget har inte fått mycket kärlek i form av underhåll de senaste årtiondena.

– Den här renoveringen känns särskilt kul för mig. Dels för att vi får göra en sådan här gammal skulptur fin igen och dels för att det var min pappa som renoverade Bäckahästen den senaste gången. Det var för 30 år sedan, säger Hugo Eriksson på Erikssons stenhuggeri i Ystad.

Annons

De uppemot fyra millimeter tjocka kalkavlagringarna på granitkolonnen och fontänen sitter i dag så hårt att högtryckstvätten stod sig slätt, förklarar han.

En speciell typ av blästringsmetod, med små glaskulor och bikarbonat i en vattenlösning, har fått sättas in.

– Hade man haft ett regelbundet underhåll så hade den här renoveringen inte blivit så svår som den nu har blivit, Men det är ju bra att man tar tag i det nu i alla fall, konstaterar Hugo Eriksson, som plockat in en blästringsfirma för en del av jobbet.

”Det är kul att få lov att renovera gamla skulpturer”, säger Hugo Eriksson på Erikssons stenhuggeri i Ystad.
”Det är kul att få lov att renovera gamla skulpturer”, säger Hugo Eriksson på Erikssons stenhuggeri i Ystad.Foto: Mark Hanlon

Erikssons stenhuggeri ska renovera ytterligare fem skulpturer i Ystad, till att börja med.

– Bäckahästen blir startskottet för en genomgång och renovering av Ystads kommuns konstverk, säger Felicia Tolentino, som är intendent för samlingarna på Konstmuseet i Ystad.

Exakt vad renoveringen på Stortorget kommer att kosta är inte klart ännu.

– Men det blir någonstans över 50 000 kronor. Konstverket var tyvärr ganska illa däran, eftersom det finns mycket kalk i vattnet här nere, säger Felicia Tolentino.

– Det är dock väl investerade pengar, för konstverket tillhör alla Ystadsbor och vi kan redan nu se hur stenen och skulpturen får tillbaka sin lyster. Man kommer att få en helt ny känsla av det här konstverket.

Felicia Tolentino har äskat och hoppas på fortsatta ekonomiska medel för att renovera Ystads kulturhistoria i form av skulpturer och statyer.

– Men exakt vilka konstverk och i vilken ordning som det kommer att ske är något som får ge sig i dialogen mellan Konstmuseet och kommunen, säger hon.

Fontänen kröns av den 1,35 meter bronsskulpturen Bäckahästen.
Fontänen kröns av den 1,35 meter bronsskulpturen Bäckahästen.Foto: Mark Hanlon
Annons

Intressant att notera i sammanhanget är att skulpturen Bäckahästen skänktes till staden 1928 av föreningen Bäckahästen, som året efter ombildades till Ystads konstförening och som samlade in pengar för att bygga Konstmuseet 1936.

På Stortorget går Hugo Eriksson runt skulpturen och inspekterar graniten efter blästringen.

– Det här blev till och med bättre än jag trodde, säger han.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons