Annons
Kultur

Besked om Nobelpriset väntas i dag

I dag kan Nobelprisets öde avgöras. Mötet där Nobelstiftelsen förväntas besluta om Svenska Akademien ska få grönt ljus för att dela ut litteraturpriset i år pågår nu.
Akademikrisen (TT) • Publicerad 5 mars 2019
Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson på väg in till mötet.
Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson på väg in till mötet.Foto: Pontus Lundahl/TT

På väg in till mötet berättar Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson att han tror att det blir ett långt möte.

-Det finns många frågor, säger han.

Annons

Han har förhoppningar om ett positivt besked och tycker att Akademien har tillmötesgått de krav som ställts.

Historiskt beslut

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

-I år har vi haft en mycket ovanlig situation med strider och en försvagad akademi. Vi måste ha respekt för pristagarna, tidigare pristagare och framtida. Vi måste vara trovärdiga som institution, kommenterade Anders Olsson, numera ständig sekreterare i Svenska Akademien, nyheten för TT.

Räcker åtgärderna?

Har Akademien återupprättat sitt förtroende vid det här laget? Det är det som Nobelstiftelsen har att ta ställning till efter närmare ett år av akut krishantering från den skandaldrabbade institutionens sida. Räcker det att Katarina Frostenson har lämnat sin stol? Är stiftelsen nöjd med den uppgörelse som har gjorts med den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius?

En pikant detalj i sammanhanget är att Danius själv sitter i Nobelstiftelsens styrelse och alltså har haft goda möjligheter att påverka de andra ledamöterna. Hon, liksom Anders Olsson, väntas närvara under mötet, men får inte vara med och rösta om Nobelprisets framtid.

Krav på åldersgräns

Det som talar till Svenska Akademiens fördel är att man har uppfyllt en stor del av de krav som har ställts av Nobelstiftelsen. En tänkbar stötesten är dock kravet på en åldersgräns för akademiledamöterna eller tidsbegränsade uppdrag. Det har inte fallit i god jord hos Akademien, som menar att sådana åtgärder skulle ta flera år att realisera.

Nobelstiftelsen har hållit mycket låg profil den senaste tiden. I en intervju med TT den 28 februari antydde stiftelsens ordförande Carl-Henric Heldin visserligen att Svenska Akademiens väntan snart kan vara över. Men på frågan om beskedet om Nobelpriset kommer efter dagens sammanträde svarade han:

-Det stämmer att vi har ett sammanträde då, men det här beslutet behöver inte vara kopplat till just det sammanträdet.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson var fåordig när han mötte pressen på väg in till dagens möte.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson var fåordig när han mötte pressen på väg in till dagens möte.Foto: Pontus Lundahl/TT
Blir det något Nobelpris i litteratur i år? Kazuo Ishiguro är den senaste författaren som har fått ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand. Men under 2018 delades inget pris ut. Arkivbild.
Blir det något Nobelpris i litteratur i år? Kazuo Ishiguro är den senaste författaren som har fått ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand. Men under 2018 delades inget pris ut. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den 4 maj förra året meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en intervju med TT att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018. Arkivbild.
Den 4 maj förra året meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en intervju med TT att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons