Beslut om nya färjelägena: ”Vi kör utan Moderaterna”

Ystad Artikeln publicerades
S,C,MP och SD ger klartecken till bygget av två nya färjelägen i den yttre hamnen.
S,C,MP och SD ger klartecken till bygget av två nya färjelägen i den yttre hamnen.

Styret med S+C bryr sig inte längre om att få en bred majoritet för hamnuppbyggnaden. Nu har kommunstyrelsen tagit igångsättningstillståndet för de två nya färjelägena i den yttre hamnen.

– Beslutet villkoras av att det finns pengar i budgeten, säger kommunalrådet Kent Mårtensson (S)

Ystad

På onsdagen drev S+C igenom det beslut om hamnutbyggnaden, som man kunnat ta redan för tre veckor sedan. Då valde Kent Mårtensson att låta bli eftersom att han inte fick Moderaterna med sig på beslutet. Utan igångsättningsbeslut såg Ystad ut att gå miste om det bidrag på 250 miljoner kronor som EU lovat.

– I måndags hade vi en dialog med näringsdepartementet. Bidraget är det största bidraget till en svensk hamn EU någonsin betalat ut och departementet var tydligt med att vi aldrig får möjlighet till ett så stort bidrag igen, säger Kent Mårtensson.

Efter informationen bestämde han sig för att driva igenom beslutet i kommunstyrelsen.

– Eftersom vi inte har fattat beslut om en budget för 2019 hade det varit fel att ta beslutet förra gången. Nu har vi villkorat vårt beslut med att det krävs att pengarna till investeringen, 950 miljoner kronor, finns med i budgeten, säger Kent Mårtensson.

Så sent som i torsdags beslöt fullmäktige på förslag från SD att återremittera budgeten.

– Vi tycker det är fel ordning att första ta budgeten och sedan besluta om styret av kommunen, säger Paul Svensson (SD).

Han blev ganska förvånad över att budgeten plötsligt kom upp på onsdagens möte i kommunstyrelsen.

– Det är ett oseriöst sätt att hantera det på. Det är att hugga av händerna på oppositionen, säger Paul Svensson.

Kent Mårtensson tycker inte alls det är konstigt.

– Jag har förhandlat med fullmäktiges ordförande att budgeten ska klubbas på samma möte som styret väljs, den 6 december. Eftersom frågan återremitterats måste den upp i kommunstyrelsen och i dag var enda chansen, förklarar han.

I kommunstyrelsen fanns två förslag till budget, en från S+C med 950 miljoner kronor till hamninvesteringen 2019 samt en från M,L och KD som skjuter på hamninvesteringen till 2021.

S+C drev igenom sin budget med stöd av MP och sedan SD avstått från att rösta.

I den följande voteringen om igångsättningstillståndet till hamnen valde SD dock att rösta med styret.

– Vi har aldrig hymlat om att vi är för hamninvesteringen, säger Paul Svensson.

Han vill i nuläget inte svara på om det betyder att partiet även tänker rösta på S+C-budgetförslag.

– Vi ska diskutera det i fullmäktigegruppen, säger han.

Oppositionsrådet Kristina Bendz (M) är förvånad över beslutet i kommunstyrelsen.

– Fram till idag har det varit viktigt att ha med Moderaterna. Jag förstår inte varför man inte tog det här beslutet redan på förra mötet, säger hon och påminner om att M redan före valet krävde paus i hamnfrågan för att utreda finansieringen.

– Då var S+C inne på samma linje. Efter valet var pausen slut och nu driver man igenom igångsättningstillståndet, säger hon och tycker att styrets argument förändrats under resans gång.

Moderaterna står fast vid sin budget och sitt beslut att inte ge klartecken till hamnutbyggnaden.

– Det sägs att vi säger nej till 250 miljoner kronor, men jag väljer att se det som att vi säger nej till att låna 750 miljoner kronor till en första etapp av hamnutbyggnaden, säger Kristina Bendz.