Centerpartiet byter sida – Ystad får borgerligt styre

Ystad Artikeln publicerades

Centerpartiet har stängt dörren för fortsatt regeringssamarbete med Socialdemokraterna i Ystad. Partiet väljer i stället att samarbeta med M, L och KD i ett minoritetsstyre i kommunen.

– Vi har haft samtal med Moderaterna och är överens om att fortsätta diskussionerna, säger Nils Evert Erlandsson, ordförande i Centerpartiet i Ystads kommun.

Elisabeth Håkansson (C), Kristina Bendz (M), Per-Olof Lind (L) och Göran Göransson (KD).
Elisabeth Håkansson (C), Kristina Bendz (M), Per-Olof Lind (L) och Göran Göransson (KD).

Centerpartiet har med sina fem mandat en nyckelroll i Ystadspolitiken efter valet. Allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tillsammans 16 av de 49 platserna i kommunfullmäktige. De rödgröna med S, MP och V har 19.

Ingen vill ha ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna, som har nio mandat. När C väljer att lämna S-samarbete efter fyra år innebär det därför regimskifte i Ystad, men ett styre i minoritet. De fyra borgerliga partierna har 21 mandat.

– Det blir ett minoritetsstyre, men det hade blivit lika svårt vilken sida vi än valt. Det här blir en tuff period, säger Nils Evert Erlandsson.

– Man måste välja det ena eller det andra. Normalt sett hör vi till den borgerliga sidan.

Nils Evert Erlandsson ordförande Centerpartiet i Ystads kommun
Nils Evert Erlandsson ordförande Centerpartiet i Ystads kommun

Samtidigt hoppas Centerpartiet på ett bra samarbete med överenskommelser över blockgränserna.

– Vi är väldigt nöjda med det samarbete vi haft med Socialdemokraterna och hoppas fortsätta ha bra relationer. Här måste vi samarbeta, säger Nils Evert Erlandsson.

– Vi kommer inte att avtala eller samarbeta med SD. Vi kommer att försöka få en samstämmighet med oppositionen.

Diskussionerna om ett alliansstyre med M, C, L och KD tar nu ordentlig fart. I första steget handlar det om att komma överens om politiken.

– Vi har fört fram våra politiska krav. Vi har inte diskuterat personfrågor, säger Nils Evert Erlandsson.

Kristina Bendz (M) som nu troligen återkommer som kommunstyrelsens ordförande är nöjd efter Centerpartiets besked

– Vi ser positivt på det. Vi vill återupprätta Alliansen och har varit överens hittills. Vi har haft bra diskussioner, säger hon.

– Det blir ett annat sätt att styra när man gör det i minoritet, men vi ska säkert lösa det här också. Man får pröva varje fråga.

Kristina Bendz (M) blir kommunstyrelsens ordförande igen.
Foto: Malin Palm
Kristina Bendz (M) blir kommunstyrelsens ordförande igen.

På torsdag i nästa vecka träffas det nyvalda kommunfullmäktige för första gången. Kristina Bendz räknar med att det då kan väljas ett nytt presidium med ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande.

– Henrik Plantin är vår kandidat. Det är naturligt eftersom han varit vice ordförande de båda senaste perioderna. Vi har ett gruppmöte på måndag där vi fattar det formella beslutet, säger Kristina Bendz.

Henrik Plantin (M) blir troligen ny ordförande i kommunfullmäktige.
Henrik Plantin (M) blir troligen ny ordförande i kommunfullmäktige.

Hon räknar inte med att få med sig Miljöpartiet, som satt med i det borgerliga styret fram till valet 2014. MP har efter valet tackat nej till M-samarbete för att inte blir beroende av SD.

– De var tydliga. Jag utgår ifrån att de gör något tillsammans med Socialdemokraterna. Men de är välkomna tillbaka. Jag stänger inte dörren, säger Kristina Bendz.

Sverigedemokraterna blir vågmästare i nämnder och styrelsen, även om de fyra borgerliga partierna får fler platser än de rödgröna partierna.

– Det blir spännande när man kommer till fullmäktige. Det kan bli en annan stuns i debatten när det blir fler frågor som avgörs i fullmäktige, säger Kristina Bendz.