Dag Hammarskjölds Backåkra vann inte Stora turismpriset

Ystad Artikeln publicerades
Dag Hammarskjölds Backåkra var Skånes kandidat till Stora turismpriset 2018..
Dag Hammarskjölds Backåkra var Skånes kandidat till Stora turismpriset 2018..

Dag Hammarskjölds Backåkra nådde inte ända fram. Julita gård i Södermanland vann Stora turismpriset 2018.

Stora turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Priset ges för insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet och varje region får nominera en kandidat.

Dag Hammarskjölds Backåkra röstades i höstas fram som Skånes kandidat till priset. Gården fick i våras stor uppmärksamhet när FN:s säkerhetsråd möttes där i april. Runt 10 000 besökare besökte gården under årets säsong, med långa köer till de guidade visningarna.

Men när årets vinnare korades på torsdagens gala i Stockholm stod det klart att Stora turismpriset i år går till Södermanland och Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet.

Priset på 100 000 kronor delades ut av Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket, och Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län.

”Besöksmålet Julita Gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap”, anser juryn i sin motivering.

"Vinnaren har framgångsrikt skapat ett besöksmål som tar vara på sitt historiska arv och som har skapat ett nav för samverkan och kunskapsdelning”, säger Cecilia Schelin Seidegård i ett pressmeddelande.

På Julita gård i Södermanland, som ägs och drivs av Nordiska museet, finns över hundra äppel- och päronsorter
. Gården får Stora turismpriset 2018.
Foto: Anders Wiklund/TT
På Julita gård i Södermanland, som ägs och drivs av Nordiska museet, finns över hundra äppel- och päronsorter . Gården får Stora turismpriset 2018.