Daniel Müllern hoppar av krogbranschen efter 28 år

Ystad Artikeln publicerades

Krogprofilen Daniel Müllern lämnar restaurangbranschen. Den siste januari slutar han på Ystad Saltsjöbad och den hyllade restaurangen Villa Strandvägen som han har varit med och bygga upp.

– Nu ser jag fram emot något som jag aldrig har haft – ett nio till fem-jobb, säger han.

”Jag kan inte göra något halvdant. Det är hjärtat all-in, och just nu har jag inte det som krävs för att driva den här restaurangen på topp. Därför känner att jag att det är bättre att jag kliver av scenen, ger mig in i mitt nya jobb och försöker göra det jävligt bra, och sen får vi se”, säger Daniel Müllern.
Foto: Mark Hanlon
”Jag kan inte göra något halvdant. Det är hjärtat all-in, och just nu har jag inte det som krävs för att driva den här restaurangen på topp. Därför känner att jag att det är bättre att jag kliver av scenen, ger mig in i mitt nya jobb och försöker göra det jävligt bra, och sen får vi se”, säger Daniel Müllern.

Innan Daniel Müllern sätter sig ner för en intervju ser han till att hantverkarna som målar och pysslar i olika hörn av den julstängda restaurangen har kaffe, mackor och allt de behöver.

Service först, alltid.

Krögaren sätter sig i soffan och andas ut.

– Det känns märkligt att lämna det här, men beslutet är taget och det känns bra. Och jag har ju några veckor kvar innan den siste januari, så jag ska se till att det blir ett snyggt avslut.

Daniel Müllern får nog sägas vara Ystads mest kände kock de senaste åren.

Han har fått stor uppmärksamhet för sin krog Villa Strandvägen och alla tävlingar han deltagit i.

Hela sju gånger har han varit med i Årets kock, som även kallas SM i matlagning. Två gånger gick han till final, men fick lämna utan någon topplacering.

Vann gjorde han dock i Kanal 5:s kocktävling Köksmästarna 2014.

Han deltog också i Kockarnas kamp i TV4 2016, där han vann publikens hjärtan med sin mix av skånsk cool och ett blixtrande vinnarskalle-temperament. (Just den tävlingen fick ett uppmärksammat blodigt slut, då Müllern slant med kniven och skalade av en del av sitt långfinger, under tävlingsmomentet ”hacka rättika med förbundna ögon”.)

Fakta

Daniel Müllern

Ålder: 44 år.

Bor: Ystad.

Familj: Fru och två barn, tolv och fjorton år gamla.

Aktuell: Lämnar restaurangbranschen och börjar jobba för Unilever, brittisk-nederländskt företag som är en av världens största tillverkare av dagligvaror, i koncernens kockteam.

Ser fram emot: ”En ny utmaning, men också att jag kommer att kunna planera någon form av sommarsemester tillsammans med min familj. Det har jag aldrig gjort förr.”

Utsikter för att delta i Årets kock en åttonde gång: ”Jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig.”

Visa mer...

Sedan juli 2016 har dock det mesta kretsat kring hans restaurang Villa Strandvägen, som han öppnade med Ess Group som även driver Ystad Saltsjöbad.

Efter bara ha hållit öppet i fyra månader kvalade Villa Strandvägen in på White Guides lista över de bästa restaurangerna i Norden.

När så FN:s säkerhetsråd i april 2018 skulle hålla ett historiskt möte på Dag Hammarskjölds Backåkra fick Daniel Müllern, tillsammans med Eva Thuresson från restaurang Allé, frågan om de ville laga lunch för de politiska höjdarna.

Sommaren på Villa Strandvägen i Ystad gick som väntat på högtryck. Sedan hände något.

– Energin tog slut. Alltså helt och hållet. En käftsmäll. Jag fick ta en timeout och gå hem.

Daniel Müllern byter bransch. Tatueringarna följer med.
Foto: Mark Hanlon
Daniel Müllern byter bransch. Tatueringarna följer med.

Ett beslut växte fram och efter 28 år i branschen ska Daniel Müllern nu lämna den bransch som han alltid har jobbat i (han började på restaurangskola vid 16-års ålder och tog tidigt jobb på sidan).

Om det blir för evigt eller för en tid vet han inte riktigt, säger han.

– Det har varit underbara och galet intensiva år, men nu måste jag tagga ner. I februari börjar jag jobba i livsmedelsföretaget Unilevers kock-team, så matlagningen släpper jag inte. Jag ska skapa nya recept, vara med på mässor och event. Det ska bli spännande och jag ska plöja ner all min kreativitet i det.

Med en pappa som jobbade i reklambranschen valde Daniel Müllern i tonåren mellan att studera till att bli art director på en reklambyrå eller att utbilda sig till kock.

– Jag har alltid haft ett gott öga till reklambranschen i och med min pappa, och det här nya jobbet ser jag som en bra mix mellan matlagning och reklam.

– Men det blir nog också ett jobb jag kan släppa efter klockan fem på eftermiddagen, för efter klockan fem finns det ingen verksamhet på jobbet. Det blir en stor skillnad för mig och min familj. Jag ser fram emot att ha energi att hjälpa mina barn med sina läxor, för en gång skull.

”Vi har koll på alla duktiga krögare i landet och Daniel Müllern är ju en av de allra bästa vi har”, sa White Guides redaktör Michael Mölstad 2016. Nu lämnar Müllern scenen.
Foto: Mark Hanlon
”Vi har koll på alla duktiga krögare i landet och Daniel Müllern är ju en av de allra bästa vi har”, sa White Guides redaktör Michael Mölstad 2016. Nu lämnar Müllern scenen.

Efter att Daniel Müllern lade upp på Facebook att han skulle sluta som krögare så strömmade reaktionerna in.

En annan kock skrev den här kommentaren:

”Jag tror det är lite lättare för oss ex-kockar och kockar att förstå vilket stort beslut det är att gå ner från 'scenen', om än bara för en stund. Där finns en sådan stark hatkärlek till den där ruschen inför varje service. För att inte tala om bekräftelsen, om och om igen. Det är starkt av dig Danne och jag är stolt över dig. Din familjs glädje över att få mer tid med dig kommer att bära dig framåt.”

Daniel Müllern sitter i soffan på Villa Strandvägen och lyssnar när jag läser upp kollegans ord.

– Det är ju precis så det är. Det kostar att kriga varje kväll för att vinna den där matchen. Det sliter att alltid vara tillgänglig. Men den där bekräftelsen är fin, det är inget snack om saken.

Han sitter tyst en stund.

– Det blir kanske så att jag återvänder till branschen, men nu blir det fullt fokus på något annat. Jag ser till och med fram emot att ha ett schema, dagtid måndag till fredag. Bara en sån sak.

Fotnot: ESS Group fortsätter att driva Villa Strandvägen som vanligt efter att Daniel Müllern lämnar 31 januari.

Daniel Müllern tackar för sig och laddar om.
Foto: Mark Hanlon
Daniel Müllern tackar för sig och laddar om.