Annons

Danska turister är tokiga i sydöstra Skåne

Gästnattsstatistiken till och med september visar redan drygt 5 000 fler utländska gästnätter i sydöstra Skåne än för hela 2017. Men andelen svenska turister dippar något.
Ystad • Publicerad 12 november 2018
Foto: Mark Hanlon

Det verkar som om danskarna inte kan få nog av Ystad och Österlen, och utländska gäster överlag fortsätter att stå för ökningen i regionens turiststatistik.

Ystads turistchef Marie Holmström är nöjd när hon studerar de senaste preliminära siffrorna från Statistiska centralbyrån över de utländska gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping för sydost (Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo).

Annons

Förra året hade landsänden cirka 610 000 gästnätter, vilket var rekord. Av dessa var 96 000 utländska gästnätter.

Antalet i år, till och med september, är 527 000 gästnätter totalt, varav 101 490 utländska gästnätter.

– Vi ökar alltså på utländska gästnätter och det är väldigt glädjande, säger Marie Holmström.

– Vi har ju haft som mål att vara exportmogna, det vill säga vara en attraktiv destination för utländska besökare, och vi märker att besöksnäringsföretagarna har vässat sig och jobbat på sina produkter. Det finns nu mer att göra i det här området, mer saker att köpa och ett ännu bättre värdskap.

Hon sticker inte under stol med att valutan har varit gynnsam för turistnäringen i området, och att den kan ha haft betydelse för att man har haft något färre svenska gäster.

– Det har rent av skapats en konkurrens mellan svenska och utländska gäster när det gäller ”jakten på sängen”, där sängen är billigare för den utländska gästen än för den svenska.

Som vanligt är det tyskar och danskar som toppar den utländska statistiken, där danskarna har ökat mest.

Marie Holmström, turistchef i Ystads kommun.
Marie Holmström, turistchef i Ystads kommun.Foto: Fredrik Sjöstrand

– Men jag vill också framhålla polackerna. De är inte jättemånga i antal, men vi har märkt ett tydligt trendbrott efter en dipp under några år. Nu ser vi markant mycket fler polska gästnätter på vår destination och det är framför allt i Ystads kommun som de övernattar, säger Marie Holmström.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons