Danska turister är tokiga i sydöstra Skåne

Ystad Artikeln publicerades

Gästnattsstatistiken till och med september visar redan drygt 5 000 fler utländska gästnätter i sydöstra Skåne än för hela 2017. Men andelen svenska turister dippar något.

Foto: Mark Hanlon

Det verkar som om danskarna inte kan få nog av Ystad och Österlen, och utländska gäster överlag fortsätter att stå för ökningen i regionens turiststatistik.

Ystads turistchef Marie Holmström är nöjd när hon studerar de senaste preliminära siffrorna från Statistiska centralbyrån över de utländska gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping för sydost (Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo).

Förra året hade landsänden cirka 610 000 gästnätter, vilket var rekord. Av dessa var 96 000 utländska gästnätter.

Antalet i år, till och med september, är 527 000 gästnätter totalt, varav 101 490 utländska gästnätter.

– Vi ökar alltså på utländska gästnätter och det är väldigt glädjande, säger Marie Holmström.

– Vi har ju haft som mål att vara exportmogna, det vill säga vara en attraktiv destination för utländska besökare, och vi märker att besöksnäringsföretagarna har vässat sig och jobbat på sina produkter. Det finns nu mer att göra i det här området, mer saker att köpa och ett ännu bättre värdskap.

Fakta

Utländska gästnätter i sydöst

Från 1 januari 2018 till och med 30 september hade sydöstra Skåne 101 000 utländska gästnätter.

Av dessa kom 34 000 från Tyskland, 30 000 från Danmark, 6 500 från Holland, 5 000 från Norge och 4 000 från Polen.

Övriga 20 500 kommer från andra länder.

Siffrorna kommer från SCB och är preliminära.

Visa mer...

Hon sticker inte under stol med att valutan har varit gynnsam för turistnäringen i området, och att den kan ha haft betydelse för att man har haft något färre svenska gäster.

– Det har rent av skapats en konkurrens mellan svenska och utländska gäster när det gäller ”jakten på sängen”, där sängen är billigare för den utländska gästen än för den svenska.

Som vanligt är det tyskar och danskar som toppar den utländska statistiken, där danskarna har ökat mest.

Marie Holmström, turistchef i Ystads kommun.
Foto: Fredrik Sjöstrand
Marie Holmström, turistchef i Ystads kommun.

– Men jag vill också framhålla polackerna. De är inte jättemånga i antal, men vi har märkt ett tydligt trendbrott efter en dipp under några år. Nu ser vi markant mycket fler polska gästnätter på vår destination och det är framför allt i Ystads kommun som de övernattar, säger Marie Holmström.